Poreske novosti #transfernecijene #capitalia . Dana 26. augusta 2016. godine u Službenim novinama 67/16 objavljen je najavljivani Pravilnik o transfernim cijenama. Čitajući sadržaj Pravilnika o transfernim cijanama primjećujemo da se isti bazira na Smjernicama OECD-a o transfernim cijenama za multinacionalne… više

Tags:

Poreske novosti

Poreske novosti #transfernecijene #capitalia .

Dana 26. augusta 2016. godine u Službenim novinama 67/16 objavljen je najavljivani Pravilnik o transfernim cijenama. Čitajući sadržaj Pravilnika o transfernim cijanama primjećujemo da se isti bazira na Smjernicama OECD-a o transfernim cijenama za multinacionalne kompanije i porezne uprave, prema kojem su privredni subjekti obvezni pripremiti opsežnu dokumentaciju, odnosno elaborat u kojem predstavljaju svoje poslovanje, definiraju povezane osobe i međusobne transakcije, te prikazuju politiku formiranja transfernih cijena. U skladu sa smjernicama OECD- a, dokumentacija o transfernim cijenama uključuje master file (dokumentacija koja se priprema na nivou grupe) i local file (dokumentacija koja se priprema od strane pojedinačnih subjekta). Prema odredbama Pravilnika, član 97. prelazne i završne odredbe, priprema master dokumenta neće se zahtjevati prije 1. januara 2018. godine.

Pravilnik o transfernim cijenama u suštini propisuje neophodnu dokumentaciju, rokove za pripremu kao i njen sadržaj, te daje smjernice za izbor metoda prilikom analize transfernih cijena. Također, pravilnikom se definiraju rokovi i načini izvještavanja Porezne uprave, sadržaj dokumentacije, jezik dokumentacije, kao i uvjeti za otklanjanje dvostrukog oporezivanja.

Pravilnik o transfernim cijenama propisuje i nove porezne prijave koje se odnose na izvještavaje o transakcijama sa povezanim osobama, a koje se predaju uz porezni bilans.

U slučaju da imate pitanja u vezi sa objavljenim Pravilnikom, slobodno nas kontaktirajte!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.