Za kraj godine smo pripremili nekoliko pametnih poreznih poteza koji vam mogu uštedjeti novac i učiniti život jednostavnijim.   Koristite poticaj za novouposlene! Novi Zakon o porezu na dobit propisao je porezne poticaje, među kojima i poticaj po osnovu novog… više

Tags:

poreznih poteza

Za kraj godine smo pripremili nekoliko pametnih poreznih poteza koji vam mogu uštedjeti novac i učiniti život jednostavnijim.

 

  1. Koristite poticaj za novouposlene!

Novi Zakon o porezu na dobit propisao je porezne poticaje, među kojima i poticaj po osnovu novog zapošljavanja.

Uslovi za korištenje ovog poticaja su:

  • Da ugovor o radu traje najmanje 12 mjeseci, sa punim radnim vremenom
  • Da novoprimljeni zaposlenik u prethodnih pet godina nije bio zaposlen kod tog poslodavca ili s njim povezanog lica

Smanjenje dobiti se ostvaruje tako što se u poreznom bilansu dobit dodatno umanjuje za iznos bruto plaće novozaposlenih radnika.

 

  1. Isplata dividende!

U narednoj godini se očekuje oporezivanje dividende fizičkih lica. Ukoliko ste planirali isplatu dividende pametna odluka bi bila da isto učinite prije izmjene Zakona.

 

  1. Prikupite nedostajuću dokumentaciju!

Provjerite da li ste računovodstvu dostavili sve račune, ugovore i ostale dokumente koji se tiču poslovnih transakcija. Samo dokumentirani rashodi su porezno priznati i umanjuju poreznu osnovicu.

 

  1. Utvrdite razlike nastale usljed Kala, rastura, kvara i loma na zalihama!

Nastali rashodi usljed utvrđenog Kala, rastura, kvara i loma do propisanih iznosa, a koji su utvrđeni Normativom ne podliježe oporezivanju PDV-om i smatraju se porezno dopustivim rashodom tj. umanjuje osnovicu za plaćanje poreza na dobit.

 

  1. Troškovi donacija i sponzorstva priznaju se do visine 3% ukupnog prihoda!

Ukoliko namjeravate donirati određena sredstva za humanitarne, kulturne, obrazovne, naučne i sportske svrhe kraj godine je dobro vrijeme za to. Iznosi donacije i sponzorstva do 3% ukupnog prihoda firme se porezno priznaju i umanjuju obavezu poreza na dobit.

 

 

U slučaju da imate nedoumica i dodatnih pitanja ili vam je potrebna naša pomoć i porezni savjet, slobodno nas kontaktirajte na email info@capitalia.ba .

Autor: Nedim Haverić – dipl. oec.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.