CAPITALIA usluga #transfernecijene #capitalia Prateći potrebe malog biznisa, a u svjetlu novih zakonskih izmjena, CAPITALIA je kreirala novu uslugu, opravdavajući epitet inovatinog lidera na tržištu finansijskih usluga. Nova usluga prilagođena je u potpunosti potrebama korisnika, kako bi isti bili u… više

Tags:

capitalia usluga

CAPITALIA usluga #transfernecijene #capitalia

Prateći potrebe malog biznisa, a u svjetlu novih zakonskih izmjena, CAPITALIA je kreirala novu uslugu, opravdavajući epitet inovatinog lidera na tržištu finansijskih usluga. Nova usluga prilagođena je u potpunosti potrebama korisnika, kako bi isti bili u mogućnosti na vrijeme prepoznati svoje obaveze i uskladiti poslovanje.

Transfernom cijenom se smatraju cijene proizvoda i usluga u prometima koji se odvijaju između povezanih lica. Neki ih nazivaju „sumnjivim cijenama“ upravo iz razloga što ih definišu povezana lica, te su kao takve podložne određenim uticajima koji nemaju tržišnu pozadinu.

Da ne bude zabune, niti jedan zakonodavac ne ograničava pravo svojim obveznicima da formiraju cijene kakve žele, ali ih obavezuje da poresku osnovicu usklade za eventualne efekte nastale kao posljedica primjene netržišnih elemenata u međusobnom poslovanju, ukoliko su isti rezultat određene povezanosti, a ne stanja na tržištu.

Dokumentaciju o transfernim cijenama moraju posjedovaiti SVI porezni obveznici.

Svojim višegodišnjim iskustvom u oblasti poreskog savjetovanja, a naročito u oblasti transfernih cijena, rado ćemo Vam pomoći da:

  • Identifikujete transakcije sa povezanim licima
  • Izradite dokumentaciju o transfernim cijenama u skladu sa zakonskim propisima i OECD Smjernicama
  • Dokumentujete transakcije sa povezanim licima
  • Izvršite analizu tržišnosti transakcija sa povezanim licima
  • Unaprijed planirate uslove za transakcije sa povezanim licima

U slučaju da imate dodatnih pitanja u vezi sa ovim tekstom ili vam je potrebna naša pomoć i porezni savjet, slobodno nas kontaktirajte.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.