Tags:

računovođe

Računovođe nemaju pretjerano dobar imidž u javnosti.

Kada se misli o računovođama, veliki broj ljudi u podsvijesti ima sliku o proćelavom, staromodnom, nekreativnom, pomalo izgubljenom čovjeku koji je uvijek zatrpan papirima i nema previše doticaja s vanjskim svijetom.

Računovodstvo je nešto što rijetko povezujemo s humorom jer šta bi moglo biti smiješno u kompliciranim poreznim propisima, knjiženju?

Mi ćemo se ipak našaliti razbijajući mitove koji prate računovođe već godinama. Istina je da se još uvijek susreću sa računima u kutijama za cipele, neobičnim praksama u procjenama visine i plaćanja poreza, a sve to unosi stres u posao.

Za lakše podnošenje stresa i ugodniju radnu atmosferu koristit ćemo malo humora. Zato smo izdvojili nekoliko čestih mitova koji prate računovođe:

Računovođe su dosadni

Mit: Mnogi misle da je posao računovođe jednoličan i temeljen na nekoliko prastarih formula. Kada decenijama radite isti posao, niste ništa drugo nego dosadni.

Stvarnost: Stanje u praksi je “nešto” drukčije. Kompanija BBC 2004. godine provela je istraživanje povodom Svjetskog dana knjige koje je obuhvatilo 1600 osoba iz različitih profesija. Istraživanje je pokazalo da računovođe čitaju više literature za razonodu od pripadnika mnogih drugih zanimanja, a tjedno provedu pet sati čitajući knjige.

Računovođe obavljaju posao koji je važan za napredak ili opstanak kompanije. Promjene na tržištu i u načinu poslovanja, globalno poslovanje freelancera iz BiH, sve ovo tjera na nova znanja i procese rada koji se brzo mijenjaju.

Širok spektar interesa koji su zanimljivi, a ne vežu se uz računovodstvo pomaže u razvijanju drugih vještina potrebnih za finansije i računovodstvo: komunikacija, međuljudski odnosi, planiranje i analitičnost….

Računovođe su glupi

Mit: Godinama raditi isti posao pomoću nekoliko formula koje su stare koliko i sama profesija ne upućuje na to da je osoba ništa drugo nego glupan. Otupi čovjek s godinama. Posao računovođe  nema kreativnosti, inovacija, primjene trendova, nema tu neke inteligencije.

Stvarnost: Praksa ponovno demantira ove stereotipe pokazujući da je računovodstvo postalo moderna profesija u kojoj je kontinuirano obrazovanje i usavršavanje postalo imperativ. Primjenom novih tehnologija računovodstvo je dobilo potpuno novu dimenziju u poslovanju kompanije.

Uz primjenu tehnologije potrebno je pratiti razvoj i potrebe tržišta. Upravo za ovo Računovodstvena agencija Capitalia ima primjer u razvoju usluge računovodstva i poreza za freelancere u FBiH.

Računovođe su introverti

Mit: Računovođe su osobe povučene u sebe i nemaju mnogo doticaja s vanjskim svijetom. Hrpe papira i tablica, beskrajni nizovi brojeva dovoljno su prostran svemir izvan kojeg i ne mora postojati ništa.

Stvarnost: Današnje računovođe, da bi opstali na tržištu rada, moraju pratiti nove tehnologije, tržište, zakonsku regulativu i potrebe klijenata. Upravo zbog brzine kojom se izmjene događaju, računovođe čitaju, istražuju, komuniciraju. Očekivati da je introvertna osoba koja je stalno u pokretu i u dodiru s drugim ljudima, malo je neozbiljno…

Računovodstvo je “muška profesija”

Mit: Računovodstvo je profesija sredovječnih, proćelavih muškaraca

Stvarnost: Računovodstvo je postalo “ženska profesija”. Prema istraživanju kompanije Catalyst, provedenim 2020. godine za tržište Amerike i Europe 64,5% računovođa su u stvari žene!

Računovođe su staromodni

Mit: “Bubanje napamet” prastarih formula po kojima se obavljaju određene računovodstvene operacije je najnovije znanje koje računovođe imaju. A takva im je i garderoba!

Stvarnost: Da biste mogli ponuditi kvalitetnu uslugu i zadržati klijente koji napreduju i razvijaju svoje kompanije, morate pratiti trendove i nuditi cjelovitu uslugu. Takvo znanje podrazumijeva poznavanje samog računovodstva, tržište, pravne propise koji se često mijenjaju, a utječu na poslovanje klijenata, softvere i programe koji olakšavaju rad.

Da bi se sve ovo znalo i primijenilo, edukacija, usvajanje novih znanja koja unapređuju poslovanje, svakodnevica su mnogih računovođa. Ujedno je to praksa koja ih drži daleko od staromodnih tipova.

A garderoba računovođa?

O tome ćemo u posebnom tekstu!

[Tekst uređen 18. 8. 2022.]

Autorica: Irena Omazić

Trackbacks/Pingbacks

  1.  BLOG: Karijere računovođa - otkud početi i kako napredovati? - Capitalia

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.