Povratak na posao poslije ugodnog godišnjeg odmora ili produženog vikenda može biti “mali” šok. Pisali smo o ‘Produktivnosti i Time managementu’, a sada vam prenosimo još par savjeta kako da svoj poslovni dan učinite još produktivnijim, lakše završite zadatke i nakon toga se osjećate zadovoljno i ispunjeno.

Tags:

povratak na posao

Povratak na posao poslije ugodnog godišnjeg odmora ili produženog vikenda može biti “mali” šok.

Već prije samog dolaska na posao osjeća se lagana napetost i svojevrsna tjeskoba zbog zadataka koji nas očekuju. Iako  je bilo jako bitno da se na godišnjem odmoru isključite i zaboravite na radne obaveze kako biste napunili baterije, jako je bitno da kada se vratite aktivno nastavite gdje ste stali puno odmorniji, puni elana i energije.

 

Upita ima jako puno, inbox je pun…, kako krenuti, kako sve zavšiti i nadoknaditi?

 

Sve nakupljene obaveze nećete završiti za jedan dan, već je potrebno pravilno rasporediti zadatke i efikasno i efektivno krenuti u rješavanje istih. O aplikacijama i alatima koji štede vrijeme, prostor i pomažu u organizaciji već smo pisali na Capitalia blogu.  Također pisali smo i o ‘Produktivnosti i Time managementu’, a sada vam prenosimo još par savjeta kako da svoj poslovni dan učinite još produktivnijim, lakše završite zadatke, te nakon toga se osjećate zadovoljno i ispunjeno.

 

Prema Life Hack-u:

Priredite sebi “DOBRO JUTRO” rutinu

Zdrav obrok, malo tjelovježbe, brzi pregled obaveza i inboxa uz kafu za predstojeći dan ili tzv. lagano zagrijavanje i krećemo na posao.

 

Dolaskom na posao – PRIORITZIRAJTE zadatke

Dajte sebi par minuta da još jednom “skenirate” sve zadatke i pokušate odlučiti kojim redosljedom ćete krenuti u rješavanje. Sve obaveze rasporedite u one zadatke čije vam je rješavanje hitno i zadatake koji su malo manje hitni, da bi se izbjegao napad panike i učestalih konstatacija:  “A šta sada?”, “Nikada neću završiti.”, “Imam toliko toga uraditi!” i sl.

 

FOKUS – jedna po jedna stvar/zadatak

Najveći “ubica” produktivnosti su “ometači”: buka, social media, poneka igrica, razmišljanje o količini nezavršenih zadataka…  Pokušajte završiti zadatak, pa sebi dati koju minutu oduška i preći na naredni zadatak.

 

ODMORI – PAUZICE

Fokusiranje crpi jako mnogo energije, nerijetko nam jedan zadatak iscrpi svu energiju i vrlo lako svoj produktivni dan možemo pretvoriti u neproduktivni. Scenario: ‘Previše smo se zadržali na jednom zadatku, ne uspjevamo ga završiti, a možda ga nećemo do kraja ni završiti, već se prebacujemo na naredni zadatak pomalo isfrustirani gubitkom vremena i pomalo bezvoljni za daljnji rad. Pomodoro tehnika” – 25 minuta radite, 5 minuta odmarajte  ili pokušajte pronaći interval koji vama i vašem opisu posla najbolje odgovara. Vrlo vjerovatno da uz ovaj način održavanja koncentracije baš onaj zadatak koji niste uspjeli završiti jer ste se previše fokusirali i rasplinili energiju, ovom tehnikom uspijete završiti.

 

TIME MANAGEMENT

Više pročitajte na našem blogu ‘Produktivnosti i Time managementu’.

 

PROSLAVITE

Bez obzira na to kako izvršavate svoj produktivni dan, nagradite sebe i proslavite ono što ste završili.  Jako je važno da ovim načinom i zadovoljstvom motivišete sebe za daljnji rad. Osvrt na ono što ste postigli ne samo da će povećati vašu buduću produktivnost i energiju, nego vašem mozgu daje vrijeme za dekompresiju i djeluje kao antistres terapija.

 

Autor: Berina Proho

Vama na usluzi!
Capitalia Team

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.