Tags:

REGRES

ŠTA JE REGRES?

Regres je naknada za korištenje godišnjeg odmora. Regres za godišnji odmor namijenjen je podmirivanju troškova odmora koji zaposleniku nastaju kao povećani troškovi u razdoblju korištenja godišnjeg odmora.

Svaki zaposlenik sticanjem uslova za korištenje godišnjeg odmora, stiče uslove za korištenje regresa.

 

ZAKONSKI OKVIR

Međutim, Zakonom o radu, kao općem propisu radnog prava ne propisje se eksplicitno odredba kojom se reguliše pravo na regres za godišnji odmor.

Opštim kolektivnim ugovorom za teritoriju FBiH se po čl. 14. reguliše da granski kolektivni ugovori mogu regulisati uslove i visinu naknade regresa, pod uslovom da poslodavac prethodnu poslovnu godinu nije završio sa gubitkom.

Ako granski kolektivni ugovor ne postoji, pravo regresa će se regulisati pojedinačnim kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, odnosno ugovorom o radu zaposlenika.

Sada kada sagledamo sve izvore prava, ukoliko je obaveza isplate regresa zaposlenicima utanačena kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, tada poslodavac ima obavezu izvršiti istu.

Regres se isplaćuje jednokratno, najčešće uz plaću u mjesecu u kojem koristi prvi dio godišnjeg odmora.

 

POREZNI TRETMAN REGRESA

Pri odlučivanju o isplati regresa za godišnji odmor važno je voditi računa o poreznim obavezama.

U poreznom smislu, regres se do određenog iznosa ne oporezuje, a iznad tog iznosa ima karakter plaće te se tereti sa doprinosima i porezom na dohodak.

Iznos do kojeg je regres neoporeziv i nakon kojeg iznosa je oporeziv reguliše  se Zakonom o porezu na dohodak i Pravilnikom o primjeni Zakona o porezu na dohodak.

Trenutno prema važećim propisima, neoporezivi iznos regresa koji se može isplatiti zaposleniku je 50% od prosječne neto plaće isplaćene u FBiH u posljednja tri mjeseca prije isplate regresa. (Posljednji zvanični objavljeni podaci, Sl. novine FBiH, broj 56/18 18.7.2018. – prosječna neto plaća, III 2018. – V 2018. godine iznosi 883 KM, što znači da bi iznos neoporezivog regresa iznosio do 441,50 KM.)

Zvaničnim dokumentom – Odluka o isplati regresa – pozivajući se na izvore prava transparentno ćete prikazati pravo na regres svojim zaposlenicima, te pripadajući iznos.

U prilogu možete preuzeti urnek Odluke o isplati regresa.

 

6 0 komentara to “HOW TO: Regres i Odluka o isplati regresa”

 1. Admir

  Postovanje, ja sam rakinuo ugovor o radu 03.09.2019. Radio sam godinu i pol u firmi i jucer, tacnije 05.09.2019. Isplacen je regres u visini od 400KM a ja nisam dobio pa ne znam jel ja imam pravo na taj regres,?

  Komentariši
  • Info Capitalia

   Poštovani,

   Zahvaljujemo se na interesovanju i dostavljenom upitu.
   Pravo na regres za godišnji odmor strikno se vezuje za korištenje godišnjeg odmora (Pravnički rečeno, radi se o tzv. akcesornom pravu). Slijedom toga, ukoliko ste imali pravo korištenja godišnjeg odmora tj. ukoliko vam je poslodavac izdao rješenje o korištenju godišnjeg odmora, imate pravo na regres koji su dobili ostali zaposlenici.

   Srdačan pozdrav,
   Capitalia doo

   Komentariši
 2. Vehbija

  Postovani,
  Prestao mi je radni odnos dana 06.06.2018. godine po osnovu ispunjavanja uslova za odlazak u starosnu penziju. Odmah po saznanju da ću ići u penziju iskoristio sam preostali stari godišnji odmor u mjesecu martu a već u aprilu sam podnio zahtjev za korištenje novog godišnjeg odmora. Na zahtjev mi nije odgovoreno i nisam iskoristio ni dana novog godišnjeg odmora.
  Molim Vas da mi date mišljenje da li sam imao pravo na naknadu za neiskorišteni godišnji odmor za 2018.godinu i da li sam imao pravo na isplatu regresa.

  Komentariši
  • Info Capitalia

   Pravo na godišnji odmor za 2018. godinu radnik ostvaruje već sa 1. 1. 2018. godine, ukoliko do tada ima neprekidni rad u trajanju od najmanje šest mjeseci.

   Članom 52. Zakona o radu (“Sl. novine FBiH”, broj 26/16) je propisano:
   “Radniku se ne može uskratiti pravo na godišnji odmor. U slučaju prestanka ugovora o radu, poslodavac je dužan radniku koji nije iskoristio cijeli ili dio godišnjeg odmora isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora u iznosu koji bi primio da je koristio cijeli godišnji odmor, ako godišnji odmor nije iskoristio krivicom poslodavca.”

   Srdačan pozdrav,
   Capitalia doo

   Komentariši
  • Info Capitalia

   Isplata regresa veže se za korištenje godišnjeg odmora, što znači da je doneseno rješenje o korištenju godišnjeg odmora preduslov za isplatu regresa. Vremensko razdoblje za isplatu regresa nije definisano zakonom već poslodavac isto definiše svojim internim aktom.

   Komentariši

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.