Porezi propisani ovim zakonom su:

 • porez na promet nekretnina
 • porez na nasljeđe
 • porez na poklone.

Pod prometom nekretnina, tj. zemljišta I građevinskih objekata, podrazumjeva se svaki prenos vlasništva na nekretninama osim prenosa vlasništva po osnovu nasljeđa i poklona.

Obveznik poreza na promet nekretnina je: kupac, odnosno lice na koje se vrši prenos vlasništva na nekretninama, lice koje u zamjeni stiče nekretninu veće vrijednosti ako je nekretnina predmet zamjene, te sticatelj idealnog dijela nekretnine pri prenosu idealnih dijelova vlasništva nad nekretninom, kao davalac izdržavanja prilikom sticanja prava vlasništva na osnovu ugovora o doživotnom izdržavanju.

Prometnu vrijednost nekretnine utvrđuje komisija, a iznos poreza na promet nekretnina plaća se po stopi od 5% i plaća se prema mjestu gdje se nekretnina nalazi.

Porez na promet nekretnina ne plaćaju državljani Bosne i Hercegovine do 38 godina starosti, koji imaju prebivalište na području Kantona, koji nemaju nekretnine u svom vlasništvu, prvi put kupuju stan ili kuću kojom rješavaju svoje stambeno pitanje i to za površinu do 30 m2 za prvog člana domaćinstva, a za svakog narednog člana domaćinstva uvećava se za 15 m2 , a kojima se smatraju bračni drug i njihova maloljetna djeca.

Također, porodice šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i boraca koji su u Oružanim snagama RBiH proveli najmanje 24 mjeseca za vrijeme oružane agresije na BiH, a rješavaju svoje stambeno pitanje prvi put kupovinom stana ili kuće, također su oslobođeni plaćanja poreza.

Porez na nasljeđe i poklone plaća se na nekretnine koje nasljednik naslijedi na teritoriji Kantona Sarajevo u skladu sa zakonom kojim se reguliše oblast nasljeđivanja u Federaciji Bosne i Hercegovine i poklonoprimac primi na poklon. Porez na nasljeđe i poklone plaća se i na pokretne stvari, uključujući i gotov novac, novčana potraživanja i vrijednosne papire ako je pojedinačna vrijednost veća od 5.000 KM.

Porez na nasljeđe plaća se po stopi od 8%, a porez na poklone plaća se po stopi od 10%.

Oslobađanja poreza na naslijeđe oslobođeni su nasljednici prvog reda, bračni partner kada naslijeđuje u drugom nasljednom redu, roditelji ostavioca i kada naslijeđuju djeca bez oba roditelja ako se nalaze na redovnom školovanju.

Porez na poklon ne plaćaju Država BIH, Federacija BIH, kantoni, općine, njihovi organi, upravne organizacije i javne ustanove čiji je osnivač Kanton, a također ni vjerske zajednice, vakufi, vjerske zadužbine, zaklade. Plaćanja su oslobođena i djeca, bračni partneri i roditelji poklonodavca, te djeca bez oba roditelja, koji se nalaze na redovnom školovanju.

Porezni obveznik je dužan prijavu za utvrđivanje porezne obaveze podnijeti Poreznoj upravi prema mjestu plaćanja poreza u roka od 15 dana od dana nastanka porezne obaveze, koji dostavljamo u prilogu.

Ukoliko imate nedoumica, za pomoć i dodatne informacije, stojimo vam na raspolaganju na info@capitalia.ba ili 033/574-500.

PREUZMI OBRAZAC:

18 0 komentara to “Zakon o porezu na promet nekretnina i porez na nasljeđe i poklone na području Kantona Sarajevo”

 1. JASMINA TARIĆ GORO

  da li se ovaj Zakon primjenjuje samo, na ugovore potpisane nakon prvog januara ove godine ili mladi ljudi , starosti do 38 godina i uz ispunjenje ostalih uslova, mogu korisatiti povlasticu , prilikom oporezivanja, za ugovor, pr. od 25.12.2018.g.

  Komentariši
  • Info Capitalia

   Poštovana,

   Novi Zakon o porezu na promet nekretnina i porezu na naslijeđe i poklone primjenjuje se od 01.01.2019., tako je izričito definisano u Članu 36 Zakona.
   Mi Vam svakako savjetujemo da se pismeno obratite nadležnoj Poreznoj upravi sa Molbom za oslobađanje plaćanja poreza.

   Srdačan pozdrav,
   Capitalia d.o.o.

   Komentariši
  • Azra

   Prije 7 godina kupila sam stan u Srednjo bosanskom kantonu, imam kupoprodajni ugovor al porez jos u ijek nisam platila mozete li mi re i koja je procedura i da li me mogu ka niti zbog do sada ne placenog poreza

   Komentariši
   • Capitalia d.o.o.

    Poštovana Azra,

    kaznene odredbe u slučaju ne prijavljivanja i ne plaćanja poreza na promet nekretnina, u vašem slučaju, definisane su Zakonom o porezu na promet nekretnina Srednjebosanskog Kantona. Zaprijećena novčana kazna iznosi od 1.000 do 10.000 KM. Postupak za izricanje eventualne kazne pokreće Porezna ispostava, a rješenje o prekršaju donosi općinski sud za prekršaje.

    Srdačan pozdrav,
    Capitalia d.o.o.

    Komentariši
   • Zvrkic

    Da li osoba do 38 godina starosti, koja ima prebivalište na Kantonu Sa placa porez u slucaju dobijanja stana na poklon?

    Komentariši
    • Capitalia d.o.o.

     Porez na naslijeđe i poklone plaća se na nekretnine koje nasljednik naslijedi i poklonoprimac primi na poklon, na teritoriji KS.

     Plaćanje poreza na poklon oslobođeni su:
     – djeca, bračni partner i roditelji poklonodavca
     – djeca bez oba roditelja koji se nalaze na redovnom školovanju

     Obaveza plaćanja poreza na poklone nastaje u roku od osam dana od dana zaključenja ugovora o poklonu.
     Stopa poreza na poklone iznosi 10% na utvrđenu vrijednost (utvrđuje Komisija) na poklon primljene nekretnine.
     Notari su dužni poreznoj upravi dostaviti sve ugovore o poklonu u roku od osam dana od dana izdavanja otpravka izvornika ugovora.

     Komentariši
 2. Hari

  Majka potpisnik ugovora o kupovini nekretnine u ime malodobnog sina (na dan potpisa ugovora 17 god i 3mjeseca starosti). Sin je vlasnik I I ispunjava uslove iz clana 15. d) (do 38 god I nema nekretninu).
  Ima li pravo na osobadjanje od placanja poreza za 30 m2?

  Komentariši
  • Info Capitalia

   Poštovani,

   U skladu sa Vašim upitom obavještavamo Vas da s obzirom na činjenicu da u skladu sa članom 15. stav 1 pod d) nije propisana minimalna dobna granica, te da uz ispunjavanje ostalih uslova (državljanin BiH, sa prebivalištem na području Kantona, prvi put rješava svoje stambeno pitanje) vlasnik nekretnine ima pravo na oslobađanje poreza na promet nekretnina za površinu do 30m2.

   Srdačan pozdrav,
   Capitalia d.o.o.

   Komentariši
  • Zlatko

   Postovani,

   Da li nekretnina dobivena nasljedstvom ponistava oslobadjanje od obaveze placanja poreza na promet nekretnina prilikom kupovine prve nekretnine?

   Komentariši
   • Capitalia d.o.o.

    Državljanin BIH do 38 godina starosti, koji ima prebivalište u KS, je oslobođen plaćanja poreza na promet nekretnina, ukoliko nema drugu nekretninu u svom vlasništu i rješava svoje stambeno pitanje prvi put. Ukoliko već posjeduje nekretninu stečenu nasljedstvom, ne ispunjava kriterije za oslobađanje od plaćanja poreza na promet nekretnina u KS.

    Komentariši
 3. Enver

  Poštovani, kupili smo stan u 11 mjesecu 2018 god. Kako nije bio završen ostavinski postupak nismo mogli napraviti ugovor i prevod stana do 6 mjeseca 2019 god. Stan smo preveli na suprugu koja je u 3 mjesecu 2019 god. navršila 38 godina. Kao dokaz da smo prije nego je ona navršila 38 godina krenuli u proceduru kupovine stana imamo račun na moje ime, također u ugovoru stoji da smo ušli u stan 2018 god. Predali smo u poresku gdje su nam rekli da ne ostvarujemo pravo na oslobađanje od plaćanja poreza. Da li je moguće ostvariti bilo kakvu pogodnost? Lijep pozdrav

  Komentariši
  • Info Capitalia

   Poštovani,

   Prometom nekretnina u smislu Zakona o porezu na promet nekretnina KS se podrazumjeva svaki prenos vlasništva na nekretninama. Smatramo da se isti desio potpisom ugovora o kupoprodaji nekretnine tj. da je datum ugovora o kupoprodaji relevantan za utvrđivanje osnovice za porez i eventualnih mogućnosti za oslobađanje od poreza.
   Također, Član 15. navedenog zakona predviđa oslobađanja za osobe koje nisu navršile 38 godina starosti tj. ne predviđa mogućnost da se u periodu potpisa ugovora i plaćanja poreza može desiti promjena.
   Nažalost, smatramo da nećete moći ostvariti pravo na oslobađanje po osnovu dostavljenih informacija.

   Srdačan pozdrav,
   Capitalia d.o.o.

   Komentariši
 4. Amra

  Poštovani,
  Da li kupac mora imati prebivalište u Kantonu Sarajevo minimalno 6 mjeseci da bi bio oslobođen plaćanja dijela poreza (mladi do 38 godina) ?

  LP

  Komentariši
  • Info Capitalia

   U skladu sa Članom 15. Zakona o porezu na promet nekretnina i porezu na naslijeđe i poklone (“Službene novine KS” br. 28 od 5.7.2018. god.), porez na promet nekretnina ne plaća:

   – državljanin BiH do 38 godina starosti, koji ima prebivalište na području KS, koji nema nekretnine u svom vlasništvu, prvi put kupuje stan ili kuću kojom rješava svoje stambeno pitanje i to za površinu do 30 m2.

   Uslov od minimalno 6 mjeseci, perioda prebivališta, nije propisan!

   Komentariši
 5. Azra

  Postovani,

  kupila sam sa partnerom (nismo u braku) stan i oboje smo vlasnici, dakle vlasnistvo je 1/2.
  I ja i on prvi put kupujemo nekretninu. U poreskoj upravi nam je receno da cemo biti oslobodjeni placanja poreza na 30m2.
  Oboje gubimo pravo na ovu olaksicu pri sljedecoj kupovini nekretnine, a oslobodjeni smo za iznos kao da je jedna osoba kupila stan. Da li imamo pravo priloziti zalbu? Lijep pozdrav

  Komentariši
  • Capitalia d.o.o.

   Radi se o specifičnom slučaju u kojem će se po našem mišljenju desiti upravo ono što ste opisali u svom upitu, jedno od vas će izgubiti pravo na olakšicu za površinu do 30m2.

   Naime, član 15. Zakona o porezu na promet nekrentina i porezu na naslijeđe i poklone KS propisuje da državljanin BiH do 38 godina starosti, koji ima prebivalište u KS, koji nema nakretnine u svom vlasništvu, prvi put kupuje stan ili kuću kojom rješava svoje stambeno pitanja i to za površinu 30 m2 za prvog člana domaćinstva, a za svakog narednog člana domaćinstva uvećava se za 15 m2, a kojima se smatraju bračni drug i njihova maloljetna djeca.

   Naglasak porezne uprave je na dijelu “kupuje stan ili kuću”, smatrajući se radi o jednoj cjelini, a ne o kupovini dijela stana. Drugim riječima, za jednu cjelinu (stan) samo jedna osoba može ostvariti pravo, a ne više njih u slučaju da jedan stan kupuje više osoba.
   Neosporno je pravo svakog od vas da kupite po jedan stan i ostvarite pojedinačno pravo na umanjenje za površinu od 30m2, ali u slučaju kupovine jednog stana (jedne cjeline) ostvarujete pravo samo na 30m2.

   Komentariši
 6. Admir

  Ako osoba, samac bez clanova domacinstva, kupuje stan od npr. 60m2, oslobodjen je poreza do 30m2, da li to znaci da je duzan platiti porez za preostalih 30m2, tj. 50% poreza od onih 5%?

  Komentariši
  • Capitalia d.o.o.

   Ukoliko se radi o osobi do 38 godina starosti, koji ima prebivalište u KS, nema nekretnine u svom vlasništvu, prvi put kupuje stan kojim rješava svoje stambeno pitanje oslobođen je plaćanja poreza na promet nekretnina u KS za površinu od 30m2. Kako ste i naveli za ostatak površine od 30m2, a po procjeni vrijednosti komisije, plaća se porez po stopi od 10%.

   Komentariši

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.