logo-long-b
Irena Omazić

5 najčešćih mitova o računovođama

Sadržaj

Računovođe nemaju pretjerano dobar imidž u javnosti.

Kada se misli o računovođama, veliki broj ljudi u podsvijesti ima sliku o proćelavom, staromodnom, nekreativnom, pomalo izgubljenom čovjeku koji je konstantno zatrpan hrpama papira i nema previše doticaja s vanjskim svijetom.

Izdvojili smo nekoliko čestih mitova koji prate računovođe:


1.  Računovođe su dosadni

Mit: Prema mišljenju mnogih računovođe rade jednoličan posao koji godinama nije mijenjan.

Stvarnost: Stanje u praksi je “nešto” drukčije. Kompanija BBC 2004. godine provela je istraživanje povodom svjetskog Dana knjige koje je obuhvatilo 1600 osoba iz različitih profesija. Istraživanje je pokazalo da računovođe čitaju više literature za razonodu od pripadnika mnogih drugih zanimanja, a tjedno provedu pet sati čitajući knjige.

Računovođe obavljaju posao koji je često presudan za opstanak kompanije, ali oni ujedno imaju i širok spektar interesa koji su zanimljivi, a ne vežu se uz računovodstvo.


2. Računovođe su glupi

Mit: Godinama raditi isti posao pomoću nekoliko formula koje su stare koliko i sama profesija ne upućuje na to da je osoba ništa drugo nego glupan. Posao bez imalo kreativnosti, inovacija, primjene trendova ne može raditi inteligentna osoba.

Stvarnost: Praksa ponovno demantira ove stereotipe pokazujući da je računovodstvo postalo moderna profesija u kojoj je premanentno obrazovanje i usavršavanje postalo imperativ. Primjenom novih tehnologija računovodstvo je dobilo potpuno novu dimenziju u poslovanju kompanije, a o primjeni tehnologija u računovodstvu i kako mi u Capitaliji to radimo smo već govorili u nedavnim objavama.


3. Računovođe su introverti

Mit: Ako se bavite računovodstvom sigurno ste osoba povučena u sebe i nemate mnogo doticaja s vanjskim svijetom. Hrpe papira i tablica, beskrajni nizovi brojeva dovoljno su prostran svemir izvan kojeg i ne mora postojati svijet.

Stvarnost: Današnje računovođe, da bi opstali na tržištu rada, moraju pratiti nove tehnologije, tržište, zakonsku regulativu i potrebe klijenata. Upravo zbog brzine kojom se izmjene događaju, računovođe čitaju, istražuju, komuniciraju. Očekivati da će osoba koja je konstantno u pokretu i u dodiru s drugim ljudima, introvertna malo je neozbiljno…


4. Računovodstvo je “muška profesija”????

Mit: Računovodstvo je “muška profesija”, a muškarce u toj profesiji zamišljamo kao sredovječne, proćelave…

Stvarnost: Računovodstvo je postalo “ženska profesija”. Prema istraživanju kompanije Catalyst, provedenim za tržište Amerike i Europe (!), 64, 5% računovođa su u stvari žene!

Women in Accounting


5. Računovođe su staromodni

Mit: Učenje prastarih formula po kojima se obavljaju određene računovodstvene operacije je najnovije znanje koje računovođe imaju. A takva im je i garderoba!

Stvarnost: Da biste mogli ponuditi kvalitetnu uslugu i zadržati klijente koji napreduju i razvijaju svoje kompanije, morate pratiti trendove i nuditi cjelovitu uslugu. Takvo znanje podrazumijeva poznavanje samog računovodstva, tržište, pravne propise koji se često mijenjaju, a utječu na poslovanje klijenata, softvere i programe koji olakšavaju rad, funkcioniranje novih tehnologija…

Da bi se sve ovo znalo i primijenilo, edukacija, usvajanje novih znanja i inovativnih rješenja koja unapređuju poslovanje, svakodnevica su mnogih računovođa. Ujedno je to praksa koja ih drži daleko od staromodnih tipova.

A garderoba računovođa?

O tome ćemo u posebnom tekstu!

Podijeli s drugima
Ako već znate kako vam možemo pomoći, zakažite besplatne konsultacije odmah!