logo-long-b
Irena Omazić

Kako izabrati poslovni i računovodstveni softver?

Sadržaj

Koliko je kvalitetan računovodstveni softver važan za kompaniju?

Kakvu korist uposleni imaju od ovakvog softvera?

Računovodstveni softver obrađuje i bilježi poslovne transakcije gdje spadaju:

 • unos, prijem i plaćanje računa,
 • evidenciju i plaćanje troškova,
 • plaćanje zaposlenima,
 • kreiranje i evidentiranje izdatih računa, njihovu naplatu…

Svi ovi unosi bilježe se, odnosno knjiže se, u glavnu knjigu odakle se generišu izveštaji po potrebi.
Ovo bi bila najjednostavnija definicija računovodstvenog softvera (ili računovodstvenog programa kako ga još nazivaju) kakvog smo nekad poznavali.


Današnji računovodstveni softveri obuhvataju veći broj aplikacija koje su više ili manje uvezane u jedinstven sistem. Navedene aplikacije obično obuhvataju:

 • narudžbe,
 • nabavu,
 • proizvodnju,
 • prodaju,
 • osnovna sredstva,
 • obračun plata,
 • financije i financijsko izvještavanje.


Ako uz sve ovo dodamo još i „cloud“ rješenja u kojima je softver smješten, onda govorimo o današnjim, modernim načinima rada u računovodstvu.

Kako izabrati računovodstveni softver?

Proizvođači obično reklamiraju svoje rješenje kao cjelovito, jednostavno za rad, usklađeno sa zakonski propisima, sa dobrom korisničkom podrškom i održavanjem, praćenjem najnovijih tehnologija. Na žalost, tek duži rad sa nekim od sistema počinje otkrivati njegove mane i nedostatke, nedovoljnu podršku, visoku cijenu održavanja…

Rješenje ovog „problema“ je pristupiti izboru računovodstvenog softvera na sistematičan način, a ne kao što je to kod nas najčešći slučaj – ne znam šta hoću, ali hoću to odmah radi da sve radi i da gotovo sam radi uz što manje mog učešća!

Ako ste u potrazi za računovodstvenim softverom i ne znate kako odabrati rješenje koje je dobro za vas i vašu kompaniju, pogledajte sljedeće faktore koji su važni:

– cijena samog paketa
– cijena uvođenja
– cijena održavanja i nadogradnje
– cijena obuke uposlenih
– vrijeme potrebno za uvođenje
– mogućnost proizvođača softvera da hitno odgovori zakonskim izmjenama
– prilagodljivost softvera zahtjevima korisnika
– mogućnost korištenja novih tehnologija
– obučenost ljudi za podršku
– kvalitet obuke korisnika
– pisana uputstva…

Nemojte zaboraviti da softver koji kupujete danas treba raditi sljedećih nekoliko godina jer obuka uposlenih nije jeftin ni jednostavan proces, a vrijeme i trud moraju (ili bi trebali) isplatiti uloženi novac.

Kako mi u agenciji CAPITALIA to radimo?

U sklopu naše usluge nudimo „cloud“ softversko rješenje koje je namjenjeno svim vrstama djelatnosti.
Naši manji klijenti ne moraju ručno voditi evidencije, a veći nemaju potrebu kupovati server mašine, održavati iste, ulagati u Windows Server operativne sisteme, voditi računa o ažuriranju i backupu podataka, razmišljati o antivirusnoj zaštiti itd. Sve navedene poslove obavlja firma specijalizirana za navedene poslove.


Potreban je samo računar i pristup internetu. Naravno, pored računara softver je moguće koristiti na mobitelu i tabletu.


Softver omogućava klijentu da kreira i evidentira sve izdate račune, printa fiskalne račune, kontroliše naplatu istih, vrši unos i plaćanje ulaznih računa, kontroliše obračune plaća zaposlenicima i mnoge druge poslovne funkcionalnosti.


Jedna od značajnih dodatnih funkcionalnosti jeste mogućnost da svu skeniranu dokumentaciju korisnici mogu pregledati sa bilo koje lokacije u bilo koje vrijeme.


Svu dokumentaciju u istom softveru kontroliše i knjiži CAPITALIA i priprema izvještaje po želji menadžmenta.


Cijena najma softvera iznosi od 30 do 80 KM mjesečno, u zavisnosti od djelatnosti i broja korisnika.


Ova online računovodstvena platforma omogućava našim klijentima da rade brže i efikasnije nego prije, imaju pristup informacijama koje im trebaju bilo kad i bilo gdje, jednostavno logirajući se na internet.

Podijeli s drugima
Ako već znate kako vam možemo pomoći, zakažite besplatne konsultacije odmah!