logo-long-b
Irena Omazić

Da li ste spremni za kraj financijske godine?

Sadržaj

Financijska godina je razdoblje od 12 mjeseci za koje je potrebno obezbjediti dokumentaciju (račune) svih ostvarenih poslovnih transakcija, analizirati rezultate i pripremiti se za narednu godinu.

Da odmah razjasnimo, priprema za kraj financijske godine nije isto što i priprema financijskih izvještaja i poreznog bilansa.

Ovdje govorimo o “generalnom pretresanju” načina rada, dokumentovanja transakcija i sagledavanju mogućnosti unapređenja. Kraj financijske godine trebamo dočekati sa sređenom dokumentacijom koja nam pokazuje gdje nam je koja marka i šta ona tamo radi.

Šta u stvari pripremamo za kraj financijske godine?

Priprema za kraj financijske godine ima za cilj bolji ulazak u narednu financijsku godinu. Dakle, pripremamo sve ono što nam može olakšati poslovanje u narednoj godini.

Stanje na računima, korištenje službenog automobila, korištenje privatnih i biznis kartica

Da li imate više novca na računima u odnosu na početak godine? Dobro se podsjetiti na što se tokom protekle godine trošilo. Da li se pametno raspolagalo novcem, moramo znati sa kojim sumom raspolažemo i način na koji to činimo. Ako je potrebno, može se usporediti sa izvješćem od predhodne godine.

Korištenje automobila u svakoj je kompaniji jedan od svakodnevnih troškova, zato je analiza i priprema dokumentacije o korištenju važna.

Kartice kompanije koristimo za plaćanja online oglašavanja, raznih vrsta online servisa. Analiza ovih troškova trebat će nam možda za razvoj poslovanja u narednoj godini. Često se dešava plaćanje računa privatnim karticama za službene svrhe. Analizirati iznose i sagledati mogućnost korištenja biznis kartice.

Zaduženja

Imate li nekih kratkoročnih zaduženja?  Provjerite da li se dug povećao ili smanjio u odnosu na početak godine? Kako stojite sa vraćanjem duga i koji je rok da taj dug zatvorite?

Krediti

Širenje i unapređenje poslovanja često nije moguće bez kredita. Koliko smo zadovoljni zbog dobijenog kredita koji omogućuje rast firme, toliko nas kamate žuljaju. Provjerite koliko ste otplatili glavnice, koliko kamata i razmislite ide li otplata ovog duga onako kako ste prošle godine u ovo vrijeme planirali. Da li se promijenila tržišna kamata tj. da li plaćate više kamate nego bi trebali?

Zaposleni i izmjene njihovih statusa (unapređenja, dodatno školovanje, certificiranje…)

Ni računovođe ne ostaju inertni na trendove u struci, pa je razvoj karijere računovođa jedan od ključnih elemenata analize jedne financijske godine. Dodatno obrazovanje, certficiranje i usavršavanje koštaju, a postoji zakonska osnova za povećanje plate ili nagrade za takve slučajeve.

Nemojte da evidencija o zaposlenima bude zadnja stavka u planiranju, jer je za stabilnost kompanije upravo ona najvažnija.

Pretplate na alate koji olakšavaju poslovanje (email servisi, domene, hosting paketi…)

Na kraju godine, nije loše analizirati i alate kojima se služimo, a koji nam olakšavaju poslovanje, u nekim situacijama i život. Provjerite kad vam ističe domena za vašu firmu (nemojte reći da nemate domenu!), provjerite i alate za upravljanje objava na društvenim mrežama, email servis koji koristite i sve ostalo što potrebno za brže i lakše završavanje obaveza.

Zašto vam je potrebna priprema?

Kraj financijske godine ne znači svima isto. Nekima je potrebno vode i šećera da sravnaju račune, nekima treba vodič kroz izmjene i dopune zakona i pravilnika koje smo na Capitalia blogu objavljivali tokom cijele godine.

Sljedeću godinu vas čekaju novi izazovi, neke nove izmjene zakona i pravilnika, možda i širenje poslovanja, a sve ove prilike treba dočekati spremno.

Alternativa samostalnim analizama

Ako ste pripreme za kraj financijske godine već počeli i čini vam se da nećete uspjeti sami izaći na kraj sa svim podacima, računima, troškovima ili niste ni počeli jer ne znate kako, mi u agenciji Capitalia možemo vam ponuditi financijsko savjetovanje.

Ako smatrate da vam je potrebna veća pomoć od savjeta iz ovog teksta, mi vam stojimo na raspolaganju.

Podijeli s drugima
Ako već znate kako vam možemo pomoći, zakažite besplatne konsultacije odmah!