capitaliablog-logo-long-b
Irena Omazić

Da li ste spremni za kraj financijske godine?

Financijska godina je razdoblje od 12 mjeseci za koje je potrebno obezbjediti dokumentaciju (račune) svih ostvarenih poslovnih transakcija, analizirati rezultate i pripremiti se za narednu godinu.

Da odmah razjasnimo, priprema za kraj financijske godine nije isto što i priprema financijskih izvještaja i poreznog bilansa.

Ovdje govorimo o “generalnom pretresanju” načina rada, dokumentovanja transakcija i sagledavanju mogućnosti unapređenja. Kraj financijske godine trebamo dočekati sa sređenom dokumentacijom koja nam pokazuje gdje nam je koja marka i šta ona tamo radi.

Šta u stvari pripremamo za kraj financijske godine?

Priprema za kraj financijske godine ima za cilj bolji ulazak u narednu financijsku godinu. Dakle, pripremamo sve ono što nam može olakšati poslovanje u narednoj godini.

Stanje na računima, korištenje službenog automobila, korištenje privatnih i biznis kartica

Da li imate više novca na računima u odnosu na početak godine? Dobro se podsjetiti na što se tokom protekle godine trošilo. Da li se pametno raspolagalo novcem, moramo znati sa kojim sumom raspolažemo i način na koji to činimo. Ako je potrebno, može se usporediti sa izvješćem od predhodne godine.

Korištenje automobila u svakoj je kompaniji jedan od svakodnevnih troškova, zato je analiza i priprema dokumentacije o korištenju važna.

Kartice kompanije koristimo za plaćanja online oglašavanja, raznih vrsta online servisa. Analiza ovih troškova trebat će nam možda za razvoj poslovanja u narednoj godini. Često se dešava plaćanje računa privatnim karticama za službene svrhe. Analizirati iznose i sagledati mogućnost korištenja biznis kartice.

Zaduženja

Imate li nekih kratkoročnih zaduženja?  Provjerite da li se dug povećao ili smanjio u odnosu na početak godine? Kako stojite sa vraćanjem duga i koji je rok da taj dug zatvorite?

Krediti

Širenje i unapređenje poslovanja često nije moguće bez kredita. Koliko smo zadovoljni zbog dobijenog kredita koji omogućuje rast firme, toliko nas kamate žuljaju. Provjerite koliko ste otplatili glavnice, koliko kamata i razmislite ide li otplata ovog duga onako kako ste prošle godine u ovo vrijeme planirali. Da li se promijenila tržišna kamata tj. da li plaćate više kamate nego bi trebali?

Zaposleni i izmjene njihovih statusa (unapređenja, dodatno školovanje, certificiranje…)

Ni računovođe ne ostaju inertni na trendove u struci, pa je razvoj karijere računovođa jedan od ključnih elemenata analize jedne financijske godine. Dodatno obrazovanje, certficiranje i usavršavanje koštaju, a postoji zakonska osnova za povećanje plate ili nagrade za takve slučajeve.

Nemojte da evidencija o zaposlenima bude zadnja stavka u planiranju, jer je za stabilnost kompanije upravo ona najvažnija.

Pretplate na alate koji olakšavaju poslovanje (email servisi, domene, hosting paketi…)

Na kraju godine, nije loše analizirati i alate kojima se služimo, a koji nam olakšavaju poslovanje, u nekim situacijama i život. Provjerite kad vam ističe domena za vašu firmu (nemojte reći da nemate domenu!), provjerite i alate za upravljanje objava na društvenim mrežama, email servis koji koristite i sve ostalo što potrebno za brže i lakše završavanje obaveza.

Zašto vam je potrebna priprema?

Kraj financijske godine ne znači svima isto. Nekima je potrebno vode i šećera da sravnaju račune, nekima treba vodič kroz izmjene i dopune zakona i pravilnika koje smo na Capitalia blogu objavljivali tokom cijele godine.

Sljedeću godinu vas čekaju novi izazovi, neke nove izmjene zakona i pravilnika, možda i širenje poslovanja, a sve ove prilike treba dočekati spremno.

Alternativa samostalnim analizama

Ako ste pripreme za kraj financijske godine već počeli i čini vam se da nećete uspjeti sami izaći na kraj sa svim podacima, računima, troškovima ili niste ni počeli jer ne znate kako, mi u agenciji Capitalia možemo vam ponuditi financijsko savjetovanje.

Ako smatrate da vam je potrebna veća pomoć od savjeta iz ovog teksta, mi vam stojimo na raspolaganju.

Podijeli s drugima
Ako već znate kako vam možemo pomoći, zakažite besplatne konsultacije odmah!