logo-long-b
Capitalia

Da li znate? Direktor može obavljati funkciju bez radnog odnosa!

Sadržaj

Novi zakon o radu (Član 27. Zakona o radu, „Službene novine FBiH“ broj 26, od 6.4.2016) je definisao radno pravni status direktora na način da direktor može funkciju obavljati u radnom odnosu ili bez radnog odnosa.

Ako direktor obavlja poslovodnu funkciju bez radnog odnosa, prava, obaveze i odgovornosti se uređuju ugovorom.

U vezi sa gore navedenim Federalno ministarstvo finansija je izdalo Privremeni stav o poreznom statusu primanja direktora/članova uprave.

Direktor koji je u radnom odnosu ostvaruje primanja po osnovu obavljanja funkcije koja imaju karakter prihoda od nesamostalne djelatnosti tj. plaćaju se doprinosi i porez kao i za sve ostale zaposlenike firme.

Muđutim, ukoliko je riječ o Direktoru koji funkciju obavlja bez zasnivanja radnog odnosa, primanja odnosno naknade koje ostvaruje po tom osnovu imaju karakter dohotka od druge samostalne djelatnosti tj. plaćaju se doprinosi i porez kao za ugovore o djelu bez prava na priznavanje troškova. Naravno, u ovom slučaju, budući da direktor nema zasnovan radni odnos, porez i doprinosi se isplaćuju na sva primanja uključujući i troškove službenog putovanja i drugih troškova koji se zaposlenicima mogu isplaćivati neoporezivo.

U slučaju da imate nedoumica i dodatnih pitanja vezanih za prijavu direktora ili vam je potrebna naša pomoć i porezni savjet, slobodno nas kontaktirajte na email info@capitalia.ba .

Podijeli s drugima
Ako već znate kako vam možemo pomoći, zakažite besplatne konsultacije odmah!