logo-long-b
Capitalia

Lista pitanja inspektorata za fiskalizaciju

Sadržaj

Podsjećamo Federalna uprava za inspekcijske poslove je 30. 05. 2017. godine na web prezentaciji objavila liste provjere (“check liste”) za sve inspektorate u njenom sastavu.

Capitalia d.o.o. će za vas pripremiti pojednostavljene liste za svaku od oblasti u okviru koje se sprovodi inspekcijski nadzor. Molimo vas da se informišete o zakonskim uslovima koje biste trebali ispunjavati kako ne biste bili sankcionisani u inspekcijskom nadzoru.

Navedene liste sa setovima pitanja uveliko olakšavaju posao inspektoratima i omogućavaju provođenje načela „transparentnosti“, dok privrednim subjektima omogućavaju informativnu, edukativnu i preventivnu funkciju usklađivanja vlastitog poslovanja.

Nakon što pročitate navedene liste za vašu djelatnost, time provjeravate svoje poslovanje i prije nego što inspektori dođu u kontrolu, te eventualna sankcionisanja svodite na minimum.

 

LISTA PITANJA ZA FISKALIZACIJU

Da li subjekt nadzora posjeduje fiskalni sistem?

Da li subjekt nadzora u slučaju neispravnosti fiskalnog sistema ili djela fiskalnog sistema poduzeo propisane aktivnosti  za otklanjanje uzroka neispravnosti fiskalnog sistema ili djela fiskalnog sitema?
Da li subjekt nadzora klijentu izdao fiskalni račun oštampan na fiskalnom uređaju preko kojeg  je evidentiran promet, bez obzira da li to klijent zahtjeva?

 

Podsjećamo, pored navedenih pitanja, inspekcijski organi će vas pitati;

 

Rješenje o fiskalizaciji – na pokaz,

Istaknut Obrazac OZK (A3 Obavjest o obavezi izdavanja fiskalnog računa),

Istaknut cjenovnik za robe i usluge ili kod svakog artikla istaknuta cijena sa brojem evidencije,

Servisna knjižica za fiskalnu kasu – na pokaz,

Ažurnost knjige dnevnih izvještaja (obrazac KDI),

Izdavanje fiskalnih dokumenata (fiskalnih računa, reklamiranih računa, presjek trenutnog stanja (stanje u kasi), te periodični izvještaj),

Vođenje dosijea i servisne knjižice terminala (obrazac SKT).

 

U sljedećem obavještenju ćete dobiti listu za oblast Zakona o radu.

U slučaju da imate nedoumica i dodatnih pitanja ili vam je potrebna naša pomoć i porezni savjet, slobodno nas kontaktirajte na email info@capitalia.ba .

Autor: Berina Proho

Vama na usluzi!
Capitalia Team

Podijeli s drugima
Ako već znate kako vam možemo pomoći, zakažite besplatne konsultacije odmah!