logo-long-b
Irena Omazić

Freelanceri u BiH: Šta uzeti u obzir prije nego postanete slobodnjak na tržištu

Sadržaj

Sigurno radno mjesto više ne postoji.

Onaj ko je vjerovao u suprotno, tokom pandemije je shvatio da je sigurnost na tržištu rada poprimila novi oblik. Danas sigurnost u radu pruža samo kontinuiran razvoj vještina i kompetencija.

Freelanceri u BiH su to shvatili i uzeli finansijsku budućnost i karijeru u svoje ruke.

Ko su freelanceri u BiH i kako rade?

Freelanceri bi se mogli definirati kao slobodni radnici, osobe koje su samozaposlene i često nemaju dugoročnu saradnju s jednim poslodavcem.

Freelanceri imaju nekoliko opcija u realizaciji saradnje u svom radu.

 1. Ponekad ih zastupa agencija koja za klijente traži određeni profil i vještine freelancera.
 2. Rad na platformama kao što su Upwork, Beecreative.ba…
 3. Iskusniji freelanceri koji znaju kako prodati svoje vještine i rezultate rada, na tržištu nastupaju potpuno sami bez platforme, bez agencije.

Nekada se freelancing povezivao isključivo s kreativnim industrijama, a nakon toga s profesijama iz digitalnog okruženja (programiranje, grafički i web dizajn, video produkcija, digitalni marketing).

Onda je došla pandemija i donijela promjene. Gotovo svaka profesija postala je pogodna za freelancing. Tako danas možete angažirati freelancera ili virtualnog asistenta koji će vam biti tajnica, administrativni radnik, copywriter, računovođa, bilo šta.

Poslovi su ostali isti, ali se okvir u kojima se taj posao obavlja promijenio. Sve što može „proći kroz žicu“ može biti posao freelancera.

Zašto biti freelancer?

Nekada su se freelancingom bavili mlađi za koje se može reći da ih “ne drži mjesto.” Danas je slika nešto drukčija.

Prema istraživanju koje je proveo portal Freelancing.ba u BiH pored finansijskih, razlozi za freelancanje su:

 • Da mogu birati projekte
 • Da imam fleksibilnost u rasporedu
 • Da mogu napredovati u karijeri koju odaberem
 • Da sam oslobođen kancelarijske dinamike
 • Da steknem dodatne vještine.

 

Freelanceri u BiH

 

Šta uzeti u obzir prije nego postanete freelancer?

Prije nego se odlučite za freelancanje morate znati nekoliko stvari.

Prva od tih je: rad s plaže, dok pijete kafu i kuckate na laptopu je teška laž.

Usamljenost

Druga stvar, freelanceri su jako usamljeni. Radite sami, odluke donosite sami. Nemate analizu i brainstorming s kolegama. Ne možete dobiti drugo mišljenje o prijedlogu projekta, ponudi za klijenta, o odrađenom poslu.

Mjesto rada

Freelanceri mogu sami birati mjesto rada i ono može biti bilo gdje. Ovo je element koji mnoge privlači. Ono što ne znaju dok ne postanu freelanceri je da i dalje trebaju mirno mjesto na kojem nema ometača, galame, renoviranja susjednog stana dok vi imate zoom poziv s potencijalnim klijentom.

Jedan posao, stotinu uloga

Nije jednostavno ni žonglirati uloge koje vam trebaju u poslu. Freelancer je one man band. Kad radite sami vi pokrivate:

 • marketing i PR,
 • računovodstvo i poreze
 • prodaju usluga i komunikaciju s klijentima,
 • korisničko iskustvo,
 • sistem i procese rada,
 • edukaciju klijenata,
 • određivanje cijena.

Morate biti sve to ako želite zaraditi svoju plaću i opstati na tržištu.

Sve ove osobine freelancerskog posla su slične u cijelom svijetu, nema tu mnogo razlike kada na tržištu nastupate sami. Ako radite s klijentima izvan BiH, onda je konkurencija cijeli svijet, pa i vaše vještine moraju biti na tom nivou.

Ugovori i zaštita autorskog djela

Prilikom ulaska u poslovnu saradnju freelancer mora znati koju vrstu ugovora potpisuje s klijentom, kako svoj posao definirati tim ugovorom. Kada govorimo o autorskom djelu, fokus je uvijek na tome kako zaštititi svoje autorsko djelo? Rijetko se spominje sadržaj ugovora koji štiti rad i interese freelancera. Nerijetko se određeni posao plati jednom, a koristi godinama na različitim platformama i u različitim formatima. Pri tom se na freelancera ne misli jer je jednom dobio novce za posao.

Da ne bi bilo nesporazuma, važno je ugovorom definirati što više detalja.

Zapamtite, kratak ugovor, duga svađa.

Freelanceri u BiH i porezi

Freelanceri u BiH imaju još neke dodatne izazove.

Ti izazovi su freelanceri i porez. Vi ste fizičko lice, a poslovno povremeno ili u kontinuitetu) surađujete s kompanijom.

Obaveza samoprijavljivanja i plaćanja poreza za freelancere je jasno definirana. Porezni zakoni se često mijenjaju što vas čini nesigurnima i uvijek na rubu zakona jer ne znate jeste li platili sve onako kako je trebalo.

Česte promjene i nepoznavanje porezne legislative predstavlja veliki problem svakom freelanceru koji ne želi problem sa zakonom, pa je Računovodstvena agencija Capitalia kreirala uslugu Porezne usluge za freelancere u BiH. Na ovaj smo način htjeli na sebe preuzeti komunikaciju s Poreznom upravom, da prijavljivanje poreza i promjene zakona i propisa ne budu opterećenje u radu.

Freelancing: za i protiv

Ako je sve toliko zahtijevno i komplicirano, zašto bi iko htio biti freelancer?

Vjerovatno bi najbolji odgovor bio: zbog slobode.

Ovakav tip angažmana pruža vam mogućnost da svoje vrijeme prilagodite sebi i budete prisutniji u porodičnom životu. Radite dok imate posla, ako ste završili ranije posvetite se hobiju, obavezama. Ne morate sjediti za kompjuterom jer je radno vrijeme od 8 do 16.

Razlog protiv, pored nesigurnosti, je disciplina. Jako je teško ostvariti produktivnost ako radite iz kuće u kojoj ostali članovi porodice imaju svoj ritam. To što ste vi posvetili dan hobiju, pa večer provodite radeći nije briga vaših ukućana koji se opuštaju uz muziku i gledanje serija.

Koliko ima freelancera, toliki je broj priča o načinima rada i postizanju produktivnosti. Jedno je sigurno, kada vas okolnosti dovedu u situaciju da uđete u freelancanje, teško se vraćate na način rada od 8 do 16.

Podijeli s drugima
Ako već znate kako vam možemo pomoći, zakažite besplatne konsultacije odmah!