logo-long-b
Irena Omazić

Kako izgraditi dobru atmosferu na poslu i povećati zadovoljstvo zaposlenih

Sadržaj

Dobra atmosfera na poslu uvijek je bila važna, ali nakon mjeseci rada od kuće i povratka u ured, postala je važnija nego ikada.

Radno okruženje u kojem zaposleni provode veći dio dana utiče na raspoloženje, motivaciju, na kraju i na zdravlje.

Ako imamo dobru atmosferu i udobnost možemo računati na uspješniji timski rad.

Zašto je postalo moderno ulagati u pozitivnu atmosferu na poslu?

Da bi kompanije privukle i zadržale talente i produktivnu radnu snagu, posljednju deceniju intenzivno se razvija workplace wellness i corporate wellbeing.

Analiza kompanije Sun Life Financial pokazala je da su kompanije koje su pokrenule učinkovit wellness program smanjile troškove i doživjele financijsku dobit, uključujući:

 • 11% veći prihod po zaposlenom
 • 1,8 dana manje odsutnih dana po zaposleniku godišnje
 • 28% veći prinos dioničara
 • Za svakih 1,00 dolara potrošenih na wellness programe – medicinski troškovi padaju za oko 3,27 USD, a troškovi izostanaka s posla padaju za oko 2,731 USD

Zašto je danas postalo moderno ulagati u pozitivnu atmosferu na poslu?

Jer pozitivna atmosfera izravno utiče na raspoloženje i produktivnost zaposlenih. Dobra atmosfera na poslu utječe na obavljanje posla, ali se odražava i na privatni život zaposlenih.

Čime možemo uticati na razvoj atmosfere na poslu?

Vodeći praktičari i naučnici koji se bave proučavanjem radnog okoliša u SAD-u i Velikoj Britaniji razvili su okvir za utvrđivanje zdravlja i dobrobiti na radnom mjestu.

Otkrili su da postoji sedam dimenzija koje su relevantne i važne za postizanje zdravlja i dobrobiti na radnom mjestu. To su:

 1. tjelesna spremnost,
 2. udobnost,
 3. prehrana
 4. dobrobit okoliša (fizička domena)
 5. kognitivna dobrobit
 6. emocionalna dobrobit (mentalno područje)
 7. socijalna dobrobit (društvena domena).

Ovaj model naziva se PROWELL© i potvrđuje praksu prema kojoj se preduvjeti tima za uspjeh svode se na emocionalne, intelektualne i fizičke načine na koje kompanija podržava zaposlene.

Udobno radno okruženje

Sjediti satima svaki dan u tamnoj i hladnoj/sparnoj prostoriji bez obzira na to kakvo je vrijeme vani, ostavlja traga ne samo na produktivnost nego i na raspoloženje i volju za radom.

Štednja električne energije na rasvjeti i klimatizaciji poslovnog prostora je česta pojava koja je očita na računima, a manje se primijeti utjecaj na produktivnost i rad zaposlenih.

Prema riječima Judy Village, predsjednici Udruženja kanadskih ergonomista, ne radi se samo o fizičkoj udobnosti, “također se radi o dizajniranju posla koji odgovara kognitivnim i psihološkim karakteristikama radnika.”

Podesivi stolovi i dobro postavljeni ekrani kompjutera mogu ublažiti bol u leđima čime utičemo na fokus i kompletnu kvalitetu života zaposlenog. Zaposleni ne mogu raditi dobro i ostvarivati sjajne rezultate u prostoru koji nema odgovarajuće uslove.

I za produktivnost se moraju stvoriti preduslovi.

Uključite treninge i obuke

Kompanije bi trebale znati da stav “potoni ili plivaj” ne funkcionira ako se od tima očekuje visok radni učinak.

Istraživanje BambooHR-a identificiralo je neučinkovito mentoriranje i onboarding kao glavni razlog zašto 17% novozaposlenih daje otkaz u prva tri mjeseca. Zaposlenici jako često ne znaju koji je cilj i svrha njihovog posla i kako oni svojim radom doprinose organizaciji.

Zato su mentoriranje i onboarding najvažnije edukacije koje zaposleni treba proći. Nove zaposlenike bi trebalo educirati o sigurnosti na radnom mjestu i kodeksima ponašanja kako organizacija djeluje u cjelini.

Mentoriranje uključuje novog zaposlenika i mentora u kojem novi zaposlenik uči od mentora nove aspekte posla i funkcionisanja organizacije. To je partnerstvo za učenje i razvoj između nekoga s velikim iskustvom i nekoga ko želi učiti.

Mentoriranje danas nije potrebno isključivo zbog uvođenja novih uposlenika u posao, potrebno je i zbog međugeneracijskih razlika koje postoje između uposlenih jer danas u kompanijama radi pet generacija.

Kada svaki zaposleni prođe obuku bez sumnje može znati kako će svojim radom doprinijeti organizaciji i postizanju ciljeva, a to utiče na pozitivno raspoloženje na poslu.

Potaknite saradnju i komunikaciju

Uspostavljanje komunikacije je potrebno da bi tim bio zdrav i dobro funkcionirao. Među prvim uslovima za dobru komunikaciju je transparentnost i otvorenost u komuniciranju svih informacija. Da bi se svi članovi tima osjećali dobro, mora postojati psihološka sigurnost prilikom iznošenja negativnih informacija i novih ideja.

Neposredna i iskrena komunikacija gradi temelje tima i stvara osjećaj zajedništva koji će pridonijeti uspjehu grupe, a novi zaposlenici osjećaju veću podršku.

Pozitivna atmosfera je rezultat saradnje i okruženja

Visoki učinak tima ovisi o atmosferi koju njegujete, fizičkom okruženju koje stvarate i odnosima koje gradite u kompaniji.

Ako kompanija želi zadržati svoje najbolje ljude, nije dovoljno primiti na posao i ponuditi visoka primanja. Uz radno mjesto potreban je posao koji ispunjava zaposlene i poticajno okruženje u kojem nema psiholoških, financijskih pritisaka.

Pozitivan stav uposlenih posljedica je dobre atmosfere na poslu. A to izravno utiče na produktivnost, ostvarivanje većih profita i na otpornost kompanije u kriznim vremenima.

Podijeli s drugima
Ako već znate kako vam možemo pomoći, zakažite besplatne konsultacije odmah!