logo-long-b
Irena Omazić

Kako postići više na poslu? Počnite upravljati vašom energijom

Sadržaj

Mnoga istraživanja su pokazala da upravljanje vremenom nije prioritet.

Vremena imamo svi u jednakoj količini. Ono što nemamo u jednakim količinama ni u istim vremenskim intervalima je energija.

Kada nemamo dovoljno energije, produktivnost je manja. Zbog manje produktivnosti radimo duže, ali smo manje efikasni. Ovakva praksa nam stvara ogroman stres koji se loše odražava na zdravlje, život i na posao.

Vrijeme ili energija – šta je prioritet

Veliki broj organizacija ulaže u razvoj vještina, znanja i kompetencija zaposlenih. Rijetko se ulaže u izgradnju i održavanje energije zaposlenih. To se obično uzima zdravo za gotovo.

Wachovia, četvrta najveća bankarska holding kompanija u SAD-u, početkom 2006. godine provela je 106 zaposlenika u 12 regionalnih banaka na jugu New Jerseyja kroz kurikulum od četiri modula, od kojih je svaki bio usmjeren na strategije za jačanje jedne od četiri glavne dimenzije energije. Tokom ovog perioda materijali su dostavljani svakog mjeseca grupama od 20 do 25 ljudi višeg i nižeg menadžmenta.

Koristeći ključne pokazatelje uspješnosti (KPI) kompanije Wachovia, učinak učesnika istraživanja procijenjen je usporedbom sa skupinom zaposlenika koji nisu prošli obuku.

Neki od rezultata:

  • Porast od 13% u prva tri mjeseca u prihodima od tri vrste zajmova
  • Porast od 20% prihoda od depozita

U istraživanju navode “pitali smo učesnike kako je program uticao na njih lično:

  • 68% izjavilo je da je to pozitivno utjecalo na njihov odnos s klijentima i kupcima
  • 71% reklo je da postoji primjetan ili značajan pozitivan uticaj na njihovu produktivnost i performanse.

Ova otkrića potvrđuje niz dokaza koje smo prikupili o učinkovitosti ovog pristupa među čelnicima drugih velikih tvrtki kao što su Ernst & Young, Sony, Deutsche Bank, ING Direct, Ford i MasterCard.”

Kako znati radimo li produktivno i korisno?

Ako danas tokom svog radnog dana oslobodite dodatni sat da bi odradili nešto i završili posao, hoće li to biti dobra odluka?

Radno vrijeme je od 8 do 16, vi ćete u kancelariji ostati sat duže. Jeste li svih 9 sati bili koncentrirani i toliko produktivni da je kvaliteta svakog urađenog zadatka toliko dobra da ne morate ništa dodatno provjeriti sutra kada dođete u ured?

Odgovor je sigurno: ne!

Ne zato što imate problem s koncentracijom i produktivnošću. Problem je vaš ultradijanski ritam.

Ultradian znači “mnogo puta dnevno”. Ritam se odnosi na redovite oscilacije (gore-dolje).

Svrha ultradijanskih ritmova je upravljanje ciklusima koji se javljaju. Kad se poremete ili ignoriraju, mogu stvoriti problem sa zdravljem, srećom i općenito funkcionisanjem.

Ultradijanski ritam izgleda ovako:

Upravljanje energijom i ultradijan ritam kod čovjeka

Kada započinjete svoj radni dan, mozak ulazi u kolotečinu i počinje intenzivno raditi. Nakon sat i po ili dva sata (zavisi od čovjeka do čovjeka) dostižemo vrhunac produktivnosti. Nakon toga dolazi do pada energije što naš mozak percipira kao stres.

U toj situaciji tijelo se može osjećati teško, lice je opušteno, oči se cakle i nisu fokusirane.

Možda ćete naglo osjetiti želju za šećerom, ugljikohidratima, kofeinom ili (ako pušite) cigaretom.

To je znak da morate napraviti pauzu.

Šta će se dogoditi ako ne napravite pauzu?

Istraživanja pokazuju da će, ako zanemarimo tjelesne signale i nastavimo raditi, naša energija i fokus će se ipak vratiti na viši nivo funkcionisanja, ali to neće biti ni približno tako visoko kao prije. Nakon propuštene ili prekratke pauze, naš sljedeći interval bit će znatno niže produktivan od prethodnog, što znači da vjerojatno nećemo napraviti toliko toga kao u prvom valu koncentracije.

Sljedećih sat i pol ili dva sata, naše tijelo i um nastavit će raditi, ali izrazito smanjenog kapaciteta.

Kako mjeriti energiju i postići najbolje?

Moramo shvatiti da pauza nije gubitak vremena, naprotiv. Pauza je punjenje baterija. Tony Schwartz, vlasnik kompanije koja pomaže pojedincima i organizacijama da vještije upravljaju svojom energijom, navodi „Fizičari energiju shvaćaju kao sposobnost obavljanja posla. Kao i vrijeme, energija je konačna, ali za razliku od vremena, energija je obnovljiva.”

Kako?

Bitno je odrediti prioritete za pauzu. Ako ćete pauzu od teškog posla iskoristiti čitajući s ekrana mobitela negativne i depresivne informacije, niste dobili mnogo.

Za obnovu energije važno je i kretanje. Dugotrajno sjedenje za kompjuterom utiče loše na tijelo, što se odražava na um i nivo energije. Iskoristite pauzu za kretanje i za promjenu okoliša. Odmaknite se od svog stola i od ekrana.

Jedan od uslova kvalitetnog života u kojem imate dovoljno energije je kvalitetan san. Istraživanja su otkrila da je manje od šest sati spavanja svake noći jedan od najboljih pokazatelja izgaranja zaposlenih. Prema Harvardovoj studiji, produktivnost izgubljena nesanicom košta američku radnu snagu preko 63 milijarde USD godišnje.

Tajna je u dobrom balansu

Prema psihologu dr. Jimu Loehru, imamo četiri vrste energije koje se međusobno preklapaju:

  • Fizička (količina energije)
  • Emocionalna (kvaliteta energije)
  • Mentalna (fokus energije)
  • Duhovna (jačina energije)

Ako je bilo koja od njih nedovoljno naglašena ili prenaglašena, mi trpimo.

Primjerice, ako ne spavamo dovoljno ili jedemo loše, zaliha energije nam je iscrpljena. Ako osjećamo ugroženost ili strah, brzo ćemo izgorjeti. Ako smo neprestano rastreseni ili osjećamo da našem poslu nedostaje svrha, ne možemo dati najbolje od sebe.

Dobar balans posla i odmora je tajna za održavanje energije koja jamči produktivnost.

Raditi satima bez odmora ne znači da ćemo uraditi više i bolje, to znači da nismo sebi dobar menadžer jer ne znamo rasporediti resurse.

Podijeli s drugima
Ako već znate kako vam možemo pomoći, zakažite besplatne konsultacije odmah!