logo-long-b
Irena Omazić

Kako postati računovođa? Otkud početi i kako napredovati?

Sadržaj

Biti računovođa ne znači da ćete nakon završene srednje škole ili fakulteta kupiti polover, sjesti za stol i nakon 25 godina provedenih u tom poloveru i za tim stolom, dočekati penziju. Mnogi među nama imaju predrasude kada su računovodstvo i računovođe u pitanju, ali to je više posljedica neznanja nego njihove tromosti.

Pitate se kako postati računovođa i graditi karijeru?

Kao i sve dobre stvari, treba početi od početka.

Prečice nema, pa je za početak dobro imati formalno obrazovanje koje se kod nas u BiH stiče na ekonomskim fakultetima ili u srednjim školama. Ako je suditi prema riječima šefova i onih svjesnijih koji su s fakulteta došli odraditi svoj pripravnički staž ili steći praksu, mnogo je neznanja unatoč  obrazovanju.

Zato je idealna mogućnost svakom potencijalnom računovođi pripravnički staž raditi u agenciji koja ima veliki broj različitih poslova, klijenata i još veći broj zahtjeva. Toliko raznovrsnu praksu u okrilju privatnog poduzetništva ne mogu se naći na drugim mjestima.

Pored raznovrsnih poslova koji su uslovljeni klijentima iz malih firmi, korporacija, nevladinih organizacija i freelancera, neprestano učenje jedna je od najboljih dobrobiti kada karijeru gradite baš u okruženju privatne firme.

Poslovanje nevladinih organizacija, zatim malih kompanija koje uvoze proizvode u BiH ili izvoze iz BiH, poslovanje freelancera koji rade u BiH, a sve usluge prodaju van svoje zemlje, veliki je izazov. Ako pored toga u obzir uzmete zakonodavstvo BiH koje pojedine stavke iz računovodstva ne tretira jednako u svim dijelovima naše zemlje, jasno je zašto ste nakon godina karijere u agenciji veliki stručnjak i sjajan kandidat za napredovanje.

Da, dobro ste pročitali. Još uvijek samo kandidat za napredovanje. Da biste uistinu i napredovali u karijeri, pa i kao računovođa, morate imati razvijene meke vještine, kako bi Englezi rekli soft skills. To znači da imate razvijene komunikacijske vještine, da ste uspješni u pregovaranju, da znate postupati i pregovarati s klijentima o čemu smo i govorili u našim tekstovima.

Računovođa je partner biznisu svake vrste

U jednom od ranijih tekstova govorili smo o potrebi razvijanja tehničkih vještina kod računovođa, koje su računovodstvo kakvo smo nekada poznavali dosta izmijenile. Poznavanje rada u nekom od računovodstvenih softvera odličan je korak ka unapređenju u firmi i korak naprijed u karijeri.

Nakon godina sticanja iskustva možemo reći da su pretpostavke dobrih računovođa:

  • formalno obrazovanje,
  • praksa u što širem spektru poslova,
  • neformalno obrazovanje,
  • stalna edukacija,
  • moć pregovaranja sa klijentima i poslovnim partnerima.

Ove vještine stvaraju pretpostavke za dobrog računovođu koji je pouzdan i siguran partner biznisu svake vrste.

Jedan od mogućih koraka u karijeri računovođa je certifikacija. Ovo je stepenica koja izravno utiče na primanja, odnosno zaradu. Polaganje ispita za certificiranog računovođu nije samo formalnost, zahtijeva stupanj odgovornosti i ozbiljnosti da bi ih se položilo.

Certificiranje može biti korak ka preduzetničkoj karijeri ili nekoj višoj menadžerskoj poziciji u firmi, sve ovisi o afinitetu osobe koja karijeru želi graditi kao računovođa

I baš kad mislite da ste došli do vrha od kojeg nema dalje, ostaje vam još jedna opcija,a to je vratiti dug društvu. Ako ste već godinama učili od drugih, tražili znanje i prenošenje iskustva, sad je red da vi svoje znanje podijelite s drugima.

Nakon toga shvatite da ste, u stvari, na samom početku jer nove profesije, tehnologije i način rada zahtijevaju i potpuno nove pristupe i prakse, ali vi ionako niste prestali učiti.

Podijeli s drugima
Ako već znate kako vam možemo pomoći, zakažite besplatne konsultacije odmah!