logo-long-b
Irena Omazić

Koliko su važni međuljudski odnosi na radnom mjestu

Sadržaj

Međuljudski odnosi na radnom mjestu utiču na vaš život, na tim, na uspjeh kompanije i što je najvažnije, utiču na nivo stresa kojem ste izloženi svakodnevno.

Frederick Herzberg, još je 1968. godine napisao motivacijsko-higijensku teoriju ili teoriju dualnog faktora i zaključio da neki čimbenici djeluju na zadovoljstvo poslom i nazvao ih motivatorima. Motivatori na poslu su:

  • zanimljivost posla,

  • priznanje,

  • mogućnost osobnog razvoja.

No imenovao je i faktore koje je nazvao higijenicima, koji ne utječu na zadovoljstvo, ali doprinose nezadovoljstvu. Higijenici na poslu su:

  • politika kompanije,

  • menadžment,

  • radni uvjeti,

  • međuljudski odnosi,

  • plata.

Mnoga istraživanja potvrđuju da je radnicima važno napredovanje, plata i usavršavanje, ali to nikako ne može biti kompenzacija za loše međuljudske odnose na radnom mjestu.

Najveći izvor stresa na poslu su upravo međuljudski odnosi.

Međuljudski odnosi na radnom mjestu se zapravo sastoje od niza „mikro pokreta“

Mikro pokreti su poput koraka u plesu. Vi napravite korak, onda vaš saradnik napravi korak. Svaki korak, ili mikro pokret, može promijeniti smjer vašeg odnosa.

Pomoći kolegi u završavanju radnog zadatka ili samo donijeti kafu ima veliki uticaj na izgrađivanje odnosa i povjerenja.

U životu i u poslu veliki momenti su važni, ali dobri međuljudski odnosi na radnom mjestu grade se od niza malih, naizgled nevažnih momenata. Upravo ta jedna kafa, lijepa gesta ili zahvala za pomoć mogu drastično promijeniti način na koji vi komunicirate i sarađujete s kolegom.

Nije važno samo što se kaže, već i kako se kaže

Ponekad ćete zbog umora, nedostatka koncentracije ili zbog multiteskinga, drsko odgovoriti kolegi. Vaša namjera ne mora biti loša niti usmjerena protiv kolege/kolegice, ali druga strana kojoj ste uputili odgovor to ne zna.

U ovakvim situacijama nastaju emocije koje opterećuju međuljudske odnose i komunikaciju.

Podsjetite sebe ponekad na to da je način na koji razgovarate često važniji o toga šta kažete.

Kako se odnosite prema svojim suradnicima utiče na to kako se osjećate na poslu

Svi mikro koraci koje vi napravite uzrokuju emocije vaših kolega.

Odgovori koje dobijate su proizvod tih emocija, ali i emocija iz čitavog vašeg odnosa.

I vi ste dio sukoba, stresa, dobre i pozitivne atmosfere na radnom mjestu.

Ako analizirate međuljudske odnose na radnom mjestu, pokušajte shvatiti koliki je dio vaše odgovornosti u izgradnji baš takvih odnosa u kakvim provodite jednu trećinu svog života.

Pisali smo vam o tome koliko je važan pozitivan stav uposlenih i opet ćemo naglasiti.

Negativne osjećaje uzrokovane lošim radnim okruženjem i uvjetima na poslu ne zaključavamo u uredima na kraju radnog vremena. Sve stresove i pritiske ponesemo u svoj privatni život, svojim porodicama, djeci i prijateljima.

I vi ste dio međuljudskih odnosa na radnom mjestu

Svi prečesto mislimo kako smo žrtve loše atmosfere na poslu, loših i nezdravih međuljudskih odnosa. Isto tako prečesto zaboravimo da nismo nijemi promatrači u takvom okruženju.

Svi smo dio tima.

Ponekad nije lako prihvatiti da sudjelujemo u stvaranju stresa, ali je prihvaćanje prvi korak ka otklanjanju stresa i loših međuljudskih odnosa na radnom mjestu.

Kada se brinemo o higijeni prostora u kojem radimo, zašto ne bismo brinuli o higijeni naših međusobnih odnosa?!

Podijeli s drugima
Ako već znate kako vam možemo pomoći, zakažite besplatne konsultacije odmah!