Najčešća pitanja

Šta je CAPITALIA info sistem?

U cilju pružanja kvalitetnije usluge, CAPITALIA je kreirala info poslovni sistem. Sve korisnike ćemo putem društvenih mreža i web stranice redovno i ažurno informisati o aktuelnostima, poreznim obavezama i drugim poslovnim temama s ciljem lakšeg razumjevanja i upravljanja malim biznisom.

U saradnji sa ekspertima iz pojedinih oblasti pripemamo radionice, priručnike, uputstva, check liste i excel tabele, a s ciljem unapređenja vašeg biznisa.

Da li dokumente moram dostavljati lično ili mogu poslati elektronski?

Dokumente možete dostaviti elektronski, a originale arhivirati kod sebe. Sve dostavljene dokumente ćete moći pregledati na svom računaru ili telefonu. Također, moći ćete kontrolisati ažurnost knjiženja, te koristiti različite korisne finansijske izvještaje. Mi ćemo vam pomoći da organizujete dostavljanje dokumentacije i arhiviranje.

Ko se može baviti poslom pružanja računovodstvenih usluga?

Ukoliko pravno lice nije obezbjedilo vlastiti računovodstveni sistem, može navedeni posao povjeriti drugom pravnom licu ili poduzetniku koji ima zaposlenog certificiranog i licenciranog računovođu upisanog u registar kvalificiranih osoba FMF.

Certificirani računovođa je lice koje posjeduje certifikat izdat od strane profesionalnog tijela (Savez računovođa, revizora i finansijskih radnika FBiH (https://www.srr-fbih.org/clanovi-saveza-cr).
Certificirani računovođa obezbjeđuje važeću licencu, koja se izdaje na određeno vrijeme, ukoliko ispunjava zahtjeve KPE-Kontinuirane profesionalna edukacije (prisustvovanje kongresima i simpozijumima, stručnim seminarima, predavanjima, rad u tehničkim komitetima, pretplata na stručne časopise itd)

Pravno lice koje pruža računovodstvene usluge također mora biti upisano u registar kvalificiranih pravnih lica FMF ( http://www.fmf.gov.ba/v2/knjigovodstvene.php).

Da li je problem promijeniti računovodstvenu agenciju?

Ne, u svako vrijeme ste u mogućnosti promijeniti agenciju. Na dogovoreni datum stara agencija prestaje sa radom, zaključuje knjiženja i dostavlja dokumentaciju. Nova nastavlja knjižiti novopristigle dokumente i unosi početna stanja.

Šta je vaš posao i koliko košta?​

Naš posao je da evidentiramo sve poslovne promjene koje se dogode u preduzeću i načinimo različite porezne i računovodstvene izvještaje. Najkraće to su sljedeće mjesečne aktivnosti:

Cijene za sve naše usluge su definisane cjenovnikom koji polazi od minimalne cijene za pojedinu djelatnost, a kasnije se u zavisnosti od broja zaposlenika i rizika poslovanja definiše konačna cijena. Na upit vam možemo specificirati i ponuditi cijenu.

Zašto mi treba računovodstvena agencija?​

Hoću li imati neku kontakt osobu, koga da zovem iz Capitalije?

Da, dobit ćete Relationship Managera, koji će biti zadužen za vođenje poslovnog odnosa i komunikaciju. Pored RM-a u pozadini se nalazi tim za pružanje usluga koji čine Senior, Junior i Šef tima zadužen za organizaciju posla, kontrolu i porezno savjetovanje.

Vaša pitanja