capitaliablog-logo-long-b
Capitalia

Transferne cijene: Prepoznajte obaveze i uskladite poslovanje

Računovodstvena agencija CAPITALIA nudi usluge u oblasti transfernih cijena.

Ova usluga u potpunosti je prilagođena potrebama korisnika, kako bi bili u mogućnosti na vrijeme prepoznati svoje obaveze i uskladiti poslovanje.

Transfernom cijenom se smatraju cijene proizvoda i usluga u prometima koji se odvijaju između povezanih lica. Neki ih nazivaju „sumnjivim cijenama“ jer definišu povezana lica i podložne su određenim uticajima koji nemaju tržišnu pozadinu.

Da ne bude zabune, niti jedan zakonodavac ne ograničava pravo svojim obveznicima da formiraju cijene kakve žele, ali ih obavezuje da poresku osnovicu usklade za eventualne efekte koji nastaju kao posljedica primjene netržišnih elemenata u međusobnom poslovanju, ukoliko su isti rezultat određene povezanosti, a ne stanja na tržištu.

Dokumentaciju o transfernim cijenama moraju posjedovaiti SVI porezni obveznici, što detaljnije možete pročitati u tekstu Transferne (“Sumnjive”) cijene i vaše poslovanje.

Tim agencije CAPITALIA svojim višegodišnjim iskustvom u oblasti poreskog savjetovanja, a naročito u oblasti transfernih cijena, može Vam pomoći da:

  • Identifikujete transakcije sa povezanim licima
  • Izradite dokumentaciju o transfernim cijenama u skladu sa zakonskim propisima i OECD Smjernicama
  • Dokumentujete transakcije sa povezanim licima
  • Izvršite analizu tržišnosti transakcija sa povezanim licima
  • Unaprijed planirate uslove za transakcije sa povezanim licima

U slučaju da imate dodatnih pitanja u vezi sa ovim tekstom ili vam je potrebna naša pomoć i porezni savjet, slobodno nas kontaktirajte na email info@capitalia.ba ili na telefon +387 33 574 500.

GET IT DONE WITH CAPITALIA

Podijeli s drugima
Ako već znate kako vam možemo pomoći, zakažite besplatne konsultacije odmah!