logo-long-b
Capitalia

Porez na dohodak od nagradnih igara i igara na sreću

Sadržaj

Organizujete li nagradne igre kojima želite nagraditi svoje vjerne kupce, obratite pažnju na slijedeće!

Dohodak od nagradnih igara i igara na sreću čini vrijednost svake pojedinačne nagrade ili dobitka koji se ostvaruje sudjelovanjem u nagradnim igrama i igrama na sreću koji je dobitniku isplaćen u novcu, proizvodima, uslugama i/ili u pravima.

Izuzeci su dobici ostvareni učešćem u nagradnim igrama koje organizuju privredna društva u propagandne svrhe, a koji se isključivo odnose na proizvod ili paket proizvoda iz vlastitog proizvodnog asortimana ukoliko tržišna vrijednost takvog dobitka (proizvod ili paket proizvoda) nije veća od 1.000 KM, a također se ne odnosi niti na osvojene, odnosno dobivene nagrade u novcu, stvarima i/ili pravima za pokazano znanje u kvizovima ili drugim takmičenjima, ili za dobitke čija pojedinačna vrijednost ne prelazi iznos od 100,00 KM.

Porez na dohodak od nagradnih igara i igara na sreću plaća se po odbitku primjenom stope od 10%, bez prava na umanjenje osnovice za lične odbitke.

Osnovica za obračun poreza na dohodak je svaki pojedinačno ostvareni dobitak od igara na sreću čija je vrijednost veća od 100 KM i pojedinačno ostvareni dobitak učešćem u nagradnim igrama čija je vrijednost veća od 1.000 KM, a obveznik poreza je lice koje ostvari taj dobitak, s tim da organizator igara na sreću i nagradnih igara vrši obračun i obustavu poreza na dobitke fizičkom licu pri svakoj isplati dobitka.

Uplatu obustavljenog poreza na dobitke organizator je dužan uplatiti do 15-tog, odnosno posljednjeg dana u mjesecu u kojem je porez obustavljen.

Organizator nagradnih igara i priređivač igara na sreću su obavezni dostavljati nadležnoj ispostavi Porezne uprave obrazac PDN-1033, koji možete preuzeti.

Nagradne igre – Obrazac PDN 1033

 

 

Ukoliko imate nedoumica, za pomoć i dodatne informacije stojimo vam na raspolaganju na info@capitalia.ba ili 033/574-500.

Podijeli s drugima
Ako već znate kako vam možemo pomoći, zakažite besplatne konsultacije odmah!