logo-long-b
Vildana Hantalašević

Znate li koje su posljedice neuzimanja godišnjeg odmora?

Sadržaj

Priznajte sebi da vam je potreban odmor i da ste ga zaslužili.

Volite svoj posao i radite ga sa uživanjem. Ne trebate predah dulji od pola sata dnevno ili eventualno sat vremena. O godišnjem odmoru ni ne razmišljate.

Zaboravljate kako živite u vremenu u kojem vam je nametnut brz tempo. Sastavni dio poslovnog i privatnog života je užurban. Sve manje vremena nalazite čak i za obavljanje važnih stvari tokom dana. Prekovremeni rad vikendom postaje normalan. Rokovi sve kraći kao i dan u koji to sve treba smjestiti.

Je li to rezultat samo užurbanog ritma i obaveza? Loše organizacije, previše posla i aktivnosti ili ste se promijenili? Ne možete razlikovati poslovno od privatnog, bitno od nebitnog? Nemate dovoljno energije?

I jeste li onda uopšte svjesni posljedica neuzimanja godišnjeg odmora?

Kvalitetan i ugodan odmor

Odmor od posla je neophodan. Naročito, kad ste svjesni da na poslovne obaveze ne odgovarate adekvatno.

Bitno je da vrsta odmora bude prilagođen vama! To ne bi trebalo biti samo uzimanje dvije ili tri sedmice za odlazak na planinu ili more. Poželjno je dati prioritet sebi, porodici i aktivnostima za koje tokom radnih mjeseci i nemate baš vremena.  Iskoristite ga na pravi način i učinite ga ugodnim i kvalitetnim.

Pokušajte se „isključiti“ – posao funkcioniše i bez vašeg prisustva

Vjerovali ili ne, većina nas živi u zabludi ako misli da se posao ne može uraditi ukoliko nismo prisutni. Može i bit će završen, što znači, pokušajte se „isključiti“!

Na odmor, kao i većina, nosite mobitele, laptope, iPade! Zaboravljate, otišli ste da se odmorite, od svega. Zvuči nemoguće izdržati bez gledanja programa na televiziji, čitanja sadržaja na internetu… Probajte provesti vrijeme u tišini, prirodi, omiljenom sportu. U čitanju dobre knjige. Opustiti se, kako fizički tako i psihički.

Ukoliko se nikada „ne isključite“ onda već imate nezdravu naviku. Ovo se odnosi, podjednako na radnike, ali i na menadžere.

Godišnji odmor vrijedi i za menadžere

Svojim zaposlenicima ovom odlukom dajete pozitivan primjer. Na taj način i praktično pokazujete koliko je odmor bitan. U suprotnom će misliti da ni njima ne treba odmor. Posao će se nagomilati dok ih nema, a po povratku oni će biti samo pod još većim stresom.

Šta možete postići uzimanjem godišnjeg odmora

Uspostaviti balans

Vrlo je bitno uspostaviti ravnotežu između posla i privatnog života. Nije važno koliko sati provedete s prijateljima i porodicom, već koliko energije posvećujete tome. Na odmoru uživajte u dobrom društvu, samo se tad u potpunosti možete opustiti.

Naučiti reći NE!

Prihvaćanje dodatnih zadataka za vrijeme godišnjeg odmora je potpuno kontradiktorno ideji odmora. Potrebno vam je vrijeme bez obaveza kako biste se zaista odmorili. Iako vam je možda neugodno odbiti, zaštitite svoje slobodno vrijeme.

Biti sretniji

“Odmor donosi veće zadovoljstvo od materijalnih stvari”, smatra Johna de Graafa, predsjednik i suosnivač neprofitne organizacije “Take Back Your Time” posvećene liječenju epidemije “uskraćivanja odmora” u Sjedinjenim Državama.

Doživjeti stotu

“Redovni godišnji odmori pomoći će vam da izbjegnete zdravstvene probleme, uključujući depresiju”  navodi dr. med Leigh Vinocur.

Prema istraživanjima, više od polovine onih koji uzimaju godišnji odmor svoje zdravlje ocjenjuju dobrim ili vrlo dobrim.  Također, muškarci koji odlaze na godišnji odmor, nekoliko puta godišnje, smanjuju rizik od srčanih bolesti za 30 posto, a žene čak za 50 posto.

Jeste li se konačno odmorili?

Kako to znate? To je godišnji odmor poslije kojeg ste toliko zadovoljni da ste poželjeli povratak na posao.

Upravo zbog toga menadžeri podstiču svoje zaposlenike da uzmu godišnji odmor. Shvataju koliko je  bitno da njihovi radnici budu energični i produktivni.

Podijeli s drugima
Ako već znate kako vam možemo pomoći, zakažite besplatne konsultacije odmah!