capitaliablog-logo-long-b
Capitalia

HOW TO: Donosimo nekoliko trikova kako sebi olakšati povratak na posao sa godišnjeg odmora!

Povratak na posao poslije ugodnog godišnjeg odmora ili produženog vikenda može biti “mali” šok.

Već prije samog dolaska na posao osjeća se lagana napetost i svojevrsna tjeskoba zbog zadataka koji nas očekuju. Iako  je bilo jako bitno da se na godišnjem odmoru isključite i zaboravite na radne obaveze kako biste napunili baterije, jako je bitno da kada se vratite aktivno nastavite gdje ste stali puno odmorniji, puni elana i energije.

 

Upita ima jako puno, inbox je pun…, kako krenuti, kako sve zavšiti i nadoknaditi?

 

Sve nakupljene obaveze nećete završiti za jedan dan, već je potrebno pravilno rasporediti zadatke i efikasno i efektivno krenuti u rješavanje istih. O aplikacijama i alatima koji štede vrijeme, prostor i pomažu u organizaciji već smo pisali na Capitalia blogu.  Također pisali smo i o ‘Produktivnosti i Time managementu’, a sada vam prenosimo još par savjeta kako da svoj poslovni dan učinite još produktivnijim, lakše završite zadatke, te nakon toga se osjećate zadovoljno i ispunjeno.

 

Prema Life Hack-u:

Priredite sebi “DOBRO JUTRO” rutinu

Zdrav obrok, malo tjelovježbe, brzi pregled obaveza i inboxa uz kafu za predstojeći dan ili tzv. lagano zagrijavanje i krećemo na posao.

 

Dolaskom na posao – PRIORITZIRAJTE zadatke

Dajte sebi par minuta da još jednom “skenirate” sve zadatke i pokušate odlučiti kojim redosljedom ćete krenuti u rješavanje. Sve obaveze rasporedite u one zadatke čije vam je rješavanje hitno i zadatake koji su malo manje hitni, da bi se izbjegao napad panike i učestalih konstatacija:  “A šta sada?”, “Nikada neću završiti.”, “Imam toliko toga uraditi!” i sl.

 

FOKUS – jedna po jedna stvar/zadatak

Najveći “ubica” produktivnosti su “ometači”: buka, social media, poneka igrica, razmišljanje o količini nezavršenih zadataka…  Pokušajte završiti zadatak, pa sebi dati koju minutu oduška i preći na naredni zadatak.

 

ODMORI – PAUZICE

Fokusiranje crpi jako mnogo energije, nerijetko nam jedan zadatak iscrpi svu energiju i vrlo lako svoj produktivni dan možemo pretvoriti u neproduktivni. Scenario: ‘Previše smo se zadržali na jednom zadatku, ne uspjevamo ga završiti, a možda ga nećemo do kraja ni završiti, već se prebacujemo na naredni zadatak pomalo isfrustirani gubitkom vremena i pomalo bezvoljni za daljnji rad. Pomodoro tehnika” – 25 minuta radite, 5 minuta odmarajte  ili pokušajte pronaći interval koji vama i vašem opisu posla najbolje odgovara. Vrlo vjerovatno da uz ovaj način održavanja koncentracije baš onaj zadatak koji niste uspjeli završiti jer ste se previše fokusirali i rasplinili energiju, ovom tehnikom uspijete završiti.

 

TIME MANAGEMENT

Više pročitajte na našem blogu ‘Produktivnosti i Time managementu’.

 

PROSLAVITE

Bez obzira na to kako izvršavate svoj produktivni dan, nagradite sebe i proslavite ono što ste završili.  Jako je važno da ovim načinom i zadovoljstvom motivišete sebe za daljnji rad. Osvrt na ono što ste postigli ne samo da će povećati vašu buduću produktivnost i energiju, nego vašem mozgu daje vrijeme za dekompresiju i djeluje kao antistres terapija.

 

Autor: Berina Proho

Vama na usluzi!
Capitalia Team

 

Podijeli s drugima
Ako već znate kako vam možemo pomoći, zakažite besplatne konsultacije odmah!