logo-long-b
Irena Omazić

Tražite posao? Potrebne su vam poslovne vještine i praksa!

Sadržaj

Nove tehnologije nisu donijele promjene samo u načinu i brzini komunikacije. Danas imamo potpuno drugačiji pristup poslu, načinu obavljanja zadataka, ali i samom traženju posla.

Nekada smo posao tražili tako da popunimo aplikacijski formular, napišemo životopis, to pošaljemo potencijalnom poslodavcu i onda čekamo. Danas su stvari nešto drukčije. Do apliciranja za posao vi biste već trebali imati neki kontakt s kompanijom, odnosno uposlenima u službi za ljudske resurse, znati kako kompanija radi i na kakav način nastupa na tržištu.

Posao u kompaniji koja zaposlenima nudi mogućnost napredovanja i kvalitetne uvjete rada zahtijeva od samog aplikanta odgovornost, ali i određeno znanje koje je stečeno prije dobijanja posla. Ovo bi značilo da ste sami poduzeli nešto da steknete bar minimum praktičnog znanja. To što ste tek završili fakultet ne može biti isprika za nedostatak vještina i kontakata koje samo kroz praksu možete steći.

Što bolje vladate praktičnim znanjem iz svoje struke, ali i iz poslovne komunikacije, ostavit ćete bolji dojam na razgovoru za posao.

Šta je potrebno da biste našli prvi posao

Iz naše dosadašnje prakse u agenciji Capitalia pokazalo se da su uspješniji u traženju posla i obavljanju zadataka oni kandidati koji imaju znanja iz nekoliko oblasti:

  • Komunikacijske vještine

Rad s klijentima je neprocjenjivo iskustvo koje je potrebno svakom pripravniku. Komunikacijom s poslovnim partnerima i kolegama stiču se kontakti i samopouzdanje koje svakog profesionalca, pa i računovođu, čini konkurentnijim na tržištu rada i poželjnim zaposlenikom.

  • Tehničke vještine

Koliko god dobar student bili i koliko god da ste ulagali truda u svoje obrazovanje, tehničke vještine koje su potrebne računovođi teško da ste mogli naći na internetu i u stručnoj literaturi. Stjecanje prakse uz podršku iskusnog tima koji je obavljao poslove za veće i manje kompanije izuzetno je važno, a upoznavanje rada u softveru za knjigovodstvo kojim agencija raspolaže može vas izdvojiti iz mase onih koji, kao i vi, traže posao.

Stalna edukacija potrebna je svakom profesionalcu koji na tržištu nastoji ponuditi vrhunsku uslugu, a pripravnik u ovom slučaju nije izuzetak. Neprestano usvajanje novih znanja i vještina čini vas poduzetnijom osobom koja se brzo prilagođava promjenama na tržištu, zahtjevima klijenata, promjenama zakonskih okvira…

  • Preduzetnički pristup poslu

Ovo je vještina koja nedostaje mnogima, ne samo mladim ljudima koji su u potrazi za poslom i prvim radnim iskustvom. Probleme vidjeti kao izazove, vidjeti priliku za poslovnu saradnju, stvarati poslovne prilike, biti konstantno prisutan na tržištu, odlike su preduzetnika koji sam stvara posao, a ne očekuje da mu posao stvori neko drugi.

  • I na kraju, ali ne manje važno, znanje iz oblasti finansija i računovodstva

Pružamo priliku studentima

Završetkom fakulteta možda ste stekli znanje, ali to znanje poslodavcu nije potrebno. Od vas se očekuju rezultati tog znanja.

Mi u agenciji CAPITALIA svjesni smo svih ovih izazova koji mladim ljudima s nedostatkom poslovnog iskustva stvaraju dodatni pritisak i frustraciju. Zato već godinama pružamo priliku studentima da kroz “part-time” angažman u agenciji Capitalia stiču radno iskustvo.

Obrazujući mlade ljude mi ispunjavamo misiju društveno odgovorne kompanije koja obrazovanjem nove generacije računovođa i sama napreduje. Zato vam i ove godine želimo pružiti priliku da u timu mladih stručnjaka započnete svoju karijeru.

Podijeli s drugima
Ako već znate kako vam možemo pomoći, zakažite besplatne konsultacije odmah!