logo-long-b
Vildana Hantalašević

Žena može sve

Sadržaj

Ne znam da li je slučajno ili ne, neko muškarcima dodao atribut “jačeg” spola, ali sam sigurna da ne postoji nijedna žena koja se nije zapitala “zašto”?

Kod njih je i obična prehlada teža od svake naše. Međutim, to nije ništa novo.

Slijediti cilj je ključ uspjeha

Vrlo je važno da se nijedna žena ne treba plašiti da bude svoja i da slijedi cilj koji je si zadala. Biti uspješna žena u poslu znači da bez obzira na poslovne okolnosti i prepreke može uspjeti upornošću i kontinuiranim ulaganjem i vjerovanjem u sebe.

Potrebno je odrediti cilj koji želimo postići, a koji će odgovarati našem idealnom stanju – bilo da razmišljate o izvršnoj karijeri ili ste planirali uzeti nekoliko godina odmora kako biste bili majka.

Ne postoji “idealan put” – stakleni plafon i danas je vrlo stvaran

Morate znati da ne postoji “idealan put” već samo “idealan put za vas”, koji je ključ za istinski uspjeh. Udjel žena u poslovnom svijetu i na globalnom nivou raste sporo, ali sigurno. Vrlo je bitno da na tom putu, uvijek imate na umu da ćete se često morati nositi s izazovima i rizicima. Strast prema poslu, prevladavanje prepreka – sve je to ono što će vas gurati dalje.

Ponekad ćete se pitati ima li smisla to što radite, padat ćete pa ćete se dizati i opet ispočetka, ali sve je to dio puta. Nemojte se bojati pada, ustanite i krenite ispočetka.

Biti uspješna žena u poslu znači da trebamo biti hrabrije i sigurnije u svijetu biznisa  u kojem često dominiraju muškarci.

Podrška, zagovaranje i zalaganje za druge žene je ključno – konkurencije je jedini način da se stvori potpuno jednako okruženje kako za muškarce tako i za žene.

Izazovi s kojima se žene suočavaju u svojim naporima da razbiju stakleni plafon i danas su vrlo stvarni.

Napravite svoj put do uspjeha

Mapa puta za uspjeh uz odličnog mentora postoji, s tim da je potrebno da je zajednički napravite. Tako ćete na svoj način naučiti  da radite stvari koje su bitne za vas i vaš život, ali i  važne za svakoga, a posebno za žene koje nose veliku težinu poslovnih obaveza.

Biti uspješna znači da vaš rad nije samo profitabilan, već i od pomoći drugim ženama. Kada jedna žena uspije, to pozitivno utiče i na druge koje shvaćaju da i one mogu biti uspješne.

Uspješna žena je samopouzdano ženstvena i željna učenja i rasta. Postigla je ravnotežu i perspektivu u svim aspektima svog života. Ona radije vodi nego juri. Ona radije istražuje nego čeka da se put poploča. Njen uspjeh raste zahvaljujući izazovima s kojima se suočila.

Žene ostavljaju trag u poslovnom svijetu

Bez sumnje, postoje fime koje ženama daju priliku da iskažu svoje mišljenje, ideje, prijedloge, koje šef uvažava, te, zahvaljujući takvim nadređenim, one ostavljaju trag u poslovnom svijetu.

Biti uspješna znači da i šef računa na nas, da ste i vi onaj glas u prostoriji koji drugi slušaju i sa kojim se možda neće složiti, ali se ipak slažu da ga treba čuti, pa ako je ideja dobra i realizirati je.

U poslu nije jednostavno donositi odluke, ali ako se ne zalažete za sebe i za ono u šta vjerujete, morate znati da niko to neće učiniti umjesto vas. Vremenom naučite da je vaš glas najmoćniji i jedini koji imate i morate ga koristiti svaki dan.

Biti uspješna u poslu je kada sjedite preko puta klijenta koji vam kaže: “Ne bih mogao ovo bez tebe.”

Mnogo je danas uspješnih žena koje su dokazale da se stakleni plafon svakim danom sve više lomi.

Hvala ženama širom svijeta koje rade na inspiraciji nove generacije budućih ženskih lidera da redefiniraju uspjeh u svojim karijerama, kao i svim šefovima koji ih u tome podržavaju.

Autorica: Vildana Hantalašević, mr.sci.

Podijeli s drugima
Ako već znate kako vam možemo pomoći, zakažite besplatne konsultacije odmah!